Slovenija
43 ogledov

Nikar brez cepina in derez. In ne na zdravljenje mačka!

planinec Profimedias Fotografija je simbolična.
Kje so bili Slovenci minuli vikend? Poleg polnih parikirišč na turističnih točkah, kot je Bled in Slovenska obala ter zdravilišč, so se mnogi zaradi neobičajno toplega vremena za ta čas odpravili tudi v gore.

Božični vikend je bilo v slovenskih gorah, kjer so tudi pozimi odprte približno dve tretjini planinskih koč, zaradi pomanjkanja snega, relativno visokih temperatur in sončnega vremena neobičajno veliko obiskovalcev za ta čas. "Vsekakor, predvsem na račun lepega vremena in dokaj kopnih razmer v gorah," na vprašanje, ali so minuli vikend v gorah zabeležili večje število obiskovalcev odgovarja Matjaž Šerkezi, predsednik Komisije za informiranje in analize GRZS.

Led pokriva listje

Kljub večjemu številu obiskovalcev gorski reševalci minuli vikend v gorah niso imeli večjega dela. "Zaenkrat povečanja števila reševalnih akcij ni zaznati, ni povečanih aktivnosti," odgovarja Šerkezi. "Velja pa, da so cepin in dereze obvezen pripomoček v nahrbtniku."

Obiskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, ne povsod odprte planinske koče in specifične snežne razmere. "V sredogorju in visokogorju je kopno in prevladujejo jesenske razmere," pojasnjujejo pri GRZS. "Ne smemo mimo tega, da marsikje leži sneg, ki pokriva tudi planinske poti, ali pa je pot ledena. Še posebej nevarna so nižja območja, kjer je led pokrit z listjem."

Razmere se lahko zelo hitro spremenijo

Poleg opreme, ki jo moramo vedno imeti v nahrbtniku, vanj obvezno sodijo tudi dereze in cepin, saj lahko le z njihovo pomočjo varno prečimo poledenelo območje. "Zavedati se moramo, da se ob za ta čas relativno visokih temperaturah v gorah razmere lahko hitro spremenijo," opozarja Šerkezi. "Zato neprimerna oprema, neznanje uporabe opreme in ne dovolj topla oblačila niso izgovori, da je v gorah trenutno malo snega ali pa so določene poti skoraj kopne."

V nahrbtniku naj bo poleg naštetega še čelna svetilka, prva pomoč, rezervna oblačila, hrana in topla pijača. "Če se odpravljate v visokogorje, ne pozabite na lavinski trojček, obvezno imejte s seboj tudi mobilni telefon s polno baterijo in izklopljenim prenosom podatkov," pravi Šerkezi. "Hranite ga pod obleko in ne v nahrbtniku. Na pot se odpravite v družbi, obvezno pa v dolini pustite obvestilo o tem, kam vas bo zanesla pot." Obširnejše napotke za varnejši obisk gora pozimi najdete na tej povezavi GRZS.

Na silvestrovo brez petard

Napotki, ki veljajo za vse pohode v gore, veljajo tudi za silvestrskega. Najprej preverite vremenske razmere (ARSO) in če so neugodne, raje ostanite v dolini. "Skok v novo leto je tudi na nižji nadmorski višini lahko čaroben," poudarja Šerkezi.

V gore nikakor ne sodi pirotehnika, saj vznemirja živali, ki so v zimskem času zaradi pomanjkanja hrane in težjih razmer še občutljivejše in podvržene poškodbam. "Pravtako se izogibajte tobačnim izdelkom in alkoholu, ki je zvesti spremljevalec silvestrovanj," svetuje Šerkezi. "Če pa že, se takrat ne 'igrajte' Herkulov in ostanite v toplem zavetju planinske koče. Za gorniške podvige bo še dovolj časa. Naj gore tudi ne bodo poligon za zdravljenje "mačka" in shujševalno-očiščevalne kure po obilnejši praznični prehrani ali novoletnih obljubah o zdravem načinu življenja."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.