Slovenija > Črna kronika
1508 ogledov

Pred policisti bežal z visoko hitrostjo, dokler ni obtičal v blatu

Policijski avto Anže Petkovšek
Pred policisti je divjal 150 kilometrov na uro, skozi naselje pa sto.

Goriški policisti so v nedeljo obravnavali primer nevarne vožnje voznika osebnega avtomobila v Biljenskih gričih.

"Nekaj po 12. uri so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica obravnavali voznika osebnega avtomobila zaradi suma storitve  kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa," pojasnjuje Dean Božnik s PU Nova Gorica. "Ugotovljeno je bilo, da je 34–letni  voznik avtomobila (v njegovem vozilu je bil tudi 39-letni sopotnik) vozil po regionalni cesti iz Volčje Drage proti Bukovici. V naselju Bukovica so prometni policisti pripeljali za omenjenim voznikom in ga na predpisan način (s prižganimi modrimi lučmi in kratkim zvočnim  signalom – sireno) skušali ustaviti zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov (prehitra vožnja in vožnja po nasprotnem  smernem vozišču)."

Skozi naselje 100 kilometrov na uro

Omenjeni voznik ni upošteval njihovih znakov, naj ustavi in je pospešil svojo vožnjo. "Na ravnini proti koncu naselja je vozil z več kot 150 kilometrov na uro," razlaga Božnik. "Prav tako je v naselje Bilje pripeljal s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. V Biljah je nato sunkovito zapeljal desno na cesto, kjer srečevanje z vozili iz nasprotne smeri ni možno, pri tem pa je njegovo vozilo vseskozi zanašalo. Po nadaljevanju vožnje skozi omenjeno naselje je z veliko hitrostjo zapeljal na makadamsko cesto v smeri Biljenskih  gričev."

Policijska  patrulja je vseskozi vozila za pobeglim voznikom osebnega avtomobila in ga skušala ustaviti z modro lučjo in zvočnim  signalom, vendar je slednji nadaljeval z brezobzirno in predrzno vožnjo, s tem da ni prilagodil hitrosti vožnje na nepreglednih odsekih cest in vozil s hitrostjo, ki je bila za več kot 50 kilometrov na uro višja od dovoljene hitrosti. 

TZlepotazdravje 28.06.12, droga, heroin, igla, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Z vozilom obtičal v blatu

"Kasneje  je 34-letni voznik na vrhu Biljenskih gričev zapeljal v smeri Vrtojbe in z vozilom obstal v blatu," pravijo pri PU Nova Gorica. "Nato je 34-letnik izstopil iz vozila in skušal zbežati policistom v smeri Vrtojbe, vendar mu to ni uspelo in je bil kmalu zatem prijet s strani policistov. Ves čas njegove nevarne in predrzne vožnje v času policijskega zasledovanja mu je skušal njegov 39-letni sopotnik v vozilu dopovedovati, naj ustavi in ga spusti iz vozila, vendar tega  34-letni voznik ni storil. S tem je pobegli voznik povzročil neposredno nevarnost za življenje osebe."

V  nadaljevanju postopka je bil po navedbah policije zoper pobeglega voznika odrejen t.i. hitri test za prepoznavo znakov oz. simptomov, ki so posledica prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih  snovi v organizmu in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo.

Odrejen strokovni pregled

"Rezultat je bil pozitiven, zato je bil vozniku odrejen strokovni pregled, ki ga je opravil v šempetrski zdravstveni ustanovi," še razlaga Božnik. "Zoper hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov bodo prometni policisti podali kazensko ovadbo  zaradi  suma  storitve  kaznivega  dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu  (po  drugem odstavku 324. členu KZ-1), prav tako je bil 34-letnemu vozniku zaradi storitve več hujših kršitev določil  Zakona o pravilih cestnega  prometa  izdan  plačilni  nalog."

Poleg tega so pri njem našli še snov, za katero sumijo, da gre za heroin. "Omenjeno snov so policisti zasegli in če bo nadaljnja analiza potrdila, da gre v navedenem primeru za prepovedano drogo, bodo policisti zoper voznika uvedli hitri postopek z odločbo zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami," so še pojasnili pri PU Nova Gorica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • viVI 17:09 07.januar 2020.

    Kazni za take prekrške so znane! Vsako bežanje pred policijo (policija, zakoni, država, (ne)spoštovanje le teh) pa se kaznuje x2! Ker s tem ne spoštuješ države v kateri živiš!

  • Avatar Leon
    Leon 16:30 07.januar 2020.

    Neupoštevanje policije govori o spoštovanju zakonodaje in policije . To je največji problem .