Slovenija > Črna kronika
12 ogledov

Breivik: v Londonu ima mentorja

anders breivik Reuters
Na sodišču v Oslu se danes tretji dan nadaljuje sojenje norveškemu desničarskemu skrajnežu in teroristu Andersu Behringu Breiviku, ki je 22. julija lani v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi. V Veliki Britaniji naj bi imel tudi mentorja.

Triintridesetletni terorist, oblečen v črno obleko in s črno-belo kravato, je po odstranitvi lisic v sodni dvorani znova pozdravil s pozdravom skrajne desnice – z desno roko, stisnjeno v pest, se je najprej dotaknil prsi, nato pa jo iztegnil pred seboj.

Anders Breivik je že namignil, da je imel v Londonu mentorja po imenu Richard, s katerim naj bi se dobival. Ta naj bi 1. maja 2002 tudi gostil združenje vitezov templjarjev. Obtoženi ga opisuje kot angleškega protestanta in kot enega izmed najbolj briljantnih političnih in vojaških taktikov. Skupaj naj bi skovala tudi dolgoročni načrt.

Breivik je danes spet izrazil občudovanje Al Kaidi in njihovim brutalnim metodam. Kot pravi, si je tudi sam prizadeval ustvariti Al Keido za Krščanske nacije v Evropi. Danes je tekom sojenja tudi prebral svoj manifest.

Kot pravijo opazovalci v dvorani, pa postaja Breaivik iz dneva v dan bolj nestrpen, zaslišanje pa bo trajalo še vsaj pet dni.

Napadi so bili preventivni

Breivik, ki je včeraj prebral vnaprej zapisano besedilo, je med drugim povedal, da so bili napadi preventivni, ker je želel braniti "avtohtone Norvežane in njihovo kulturo" pred naraščajočo multikulturnostjo in se izogniti evropski kulturni vojni z muslimani. Svoje napade med katerimi je v Oslu najprej aktiviral avtomobil bombo, nato pa na otoku Utoya s strelnim orožjem pobil 69 predvsem mladih udeležencev tabora podmladka laburistične stranke – je označil za legitimno obrambo ter zavrnil vsakršno krivdo.

Breivik, ki je obtožen terorizma in načrtovanja umorov, bo imel za pričanje čas do 23. aprila. Za sojenje je predvidenih deset tednov. Po pričanju Breivika bo sodišče prisluhnilo pričanjem očividcev in dveh sodnih izvedencev o eksploziji 950 kilogramov težke doma izdelane bombe, ki jo je razneslo v Oslu, ter preživelih streljanja na otoku Utoya.

Sodbo naj bi izrekli sredi julija.

Komentarjev 4
  • golob.bob 00:05 19.april 2012.

    da ne govorim o butalskem obnašanju, načinu govora, izrazanja itd itd. skratka ne vidim ene pozitivne točke v tem.. edini narod k jim je nasilje v druzini v genih, nobenega obcutka za sočloveka, kaj šele pomoč neznancu v stiski.. skratka ...prikaži več Jelinčič.. kdaj bos na oblasti da se uresniči pregon teh parazitov.. manjka nam Breivik.. oz več taksnih!

  • golob.bob 00:03 19.april 2012.

    edino pravilno.. ce pogledate zgodovino naraščanja muslimanov po celem svetu.. postajajov vsi drugi ze "manjšina".. po tihem prevladujejo svet in en človek se upre temu načinu in je oh in sploh.. edino pravilno.. ze v ljubljani so slovenci postali manjsina ...prikaži več v lastni prestolnici in lastni drzavi, trenerkarji so vsevprek.. ne delajo pa prav nič koristnega kot vsiljujejo svojo kulturo (predvsem musko) :) malo heca malo za res.. Andreas 1:0 zate, če bi bilo še več takšnih bi bil svet čistejši in prijetneši

  • stalker 23:04 18.april 2012.

    führer