Slovenija > Črna kronika
25858 ogledov

Prostitucija na Štajerskem: Dekleta so imela vsak dan tudi po 20 obiskov

Prostitucija Profimedias
Zakonca sta brezposelna dekleta silila v prostitucijo.

Novomeški kriminalisti so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave ter kriminalisti policijskih uprav Celje in Maribor ta teden zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj zlorabe prostitucije.

"V sredo so prijeli zakonca, oba državljana Slovenije, za katera so s ugotovili, da sta organizirala in vodila prostitucijo z namenom izkoriščanja deklet," je pojasnil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. "52-letno osumljenko iz območja Maribora in 48-letnega osumljenca iz območja Celja so ovadili za skupaj dvanajst kaznivih dejanj. Do sedaj ju policija še ni obravnavala."

Stara od 20 do 46 let

Sodelujoča dekleta, gre za dve državljanki Srbije in državljanko Ukrajine, stare od 20 do 46 let, so bila v svojih matičnih državah brezposelne ali brez zadostnih finančnih sredstev za preživetje. Osumljenca sta dekleta, ki jih policija obravnava kot oškodovanke oziroma žrtve, nastanila v različnih stanovanjih in hotelskih sobah na območju Novega mesta in Celja, kjer so pogosto bivala neprijavljeno.

Zloraba Ugrabljena Slovenija "Prisilili so me v spolnost s tisoč moškimi"

"V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so pogosto tudi spala in se tam prehranjevala," je pojasnil Božičnik. "Po opravljenih procesnih dejanjih policija zoper njih ne bo izvajala nobenih ukrepov, glede njihovega bivanja in zadrževanja v Sloveniji pa veljajo splošna pravila kot za vse ostale tujce."

Prostitucija je bila leta 2003 dekriminalizirana, kaznivo pa je izkoriščanje oziroma zloraba prostitucije, kar so kriminalisti osumljenim tudi očitali v kazenskih ovadbah.

Najmanj polovico sta jim pobrala

Osumljena sta določala udeleženim dekletom, da se je prostitucija izvajala praviloma vse dni v tednu od jutra do večera in določala sta cene za seksualne storitve, ki so znašale med 40 do 60 evri za pol ure ter do sto evrov za celo uro. Prav tako sta določala, da so morale dekleta najmanj polovico zneska, ki so ga za prostitucijo plačale stranke, izročati storilcema, jima določala druga imena z vzdevki ter jih tako tudi predstavljala in oglaševala v spletnih oglasnikih.

prostitutka prostitucija | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Zakonca sta organizirala njihove prevoze in jih v času izvajanja dejavnosti prostitucije tudi popolnoma nadzirala, od izkorišćanih deklet sta zahtevala, da plačujejo stroške najema sobe ali stanovanja, prav tako sta zahtevala, da si stroške prevozov krijejo same.

Zlorabila osebno dostojanstvo

"Osumljena sta tako s svojim ravnanjem zlorabila osebno dostojanstvo izkoriščenih deklet, saj jima  nista nudila ustrezne  socialne, delovne, zdravstvene in druge varnosti pri izvajanju dejavnosti, niti ne poštenih in pravičnih delovnih pogojev," je pojasnil Božičnik. "Po prvih ugotovitvah konkretne preiskave so omenjena tri dekleta imela v zadnjih štirih mesecih 1.600 obiskov strank, na dan tudi do 20."

Masaža Za oba spola Zdravje Kaj sploh pomeni erotična masaža?

Policija je s klasičnimi policijskimi metodami zbirala dokaze od aprila 2017, od marca 2018 pa do prijetja, 29. avgusta 2018, pa tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Opravila je osem hišnih preiskav, kjer so bili zaseženi različni predmeti, povezani z izvrševanjem kaznivih dejanj (mobilni telefoni, SIM kartice in različni rokovniki), zasegla pa je tudi denar v količini okoli 4.500 evrov.

Grozi jima do dvajset let zapora

V času izvajanja kriminalistične preiskave sta osumljena pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 95.000 tisoč evrov. "Ker nekatera zbrana obvestila in okoliščine kažejo na to, da sta se osumljena s to dejavnostjo ukvarjala že več let (po nekaterih ocenah štirinajst let), bodo kriminalisti protipravno premoženjsko korist ugotavljali s finančno preiskavo," je še pojasnil Božičnik. "Osumljena sta sicer delovala zelo previdno, tudi s pomočjo posrednikov, kljub brezposelnosti pa živela razkošno in razsipno življenje."

Oba osumljena so v četrtek privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Novo mesto, preiskovalni sodnik je za oba odredil pripor. Po kazenskem zakoniku je za omenjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen zapora od enega do dvanajst let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Dav Lob 09:14 01.september 2018.

    Butasti zakon je pokvaril biznis vsem sodelujocim.Najbolj pa so ga najebale kurbe ,ki bodo morale spet znova zivotarit.Mar bi sla delat za 600eur bi vecina rekla'ha,ha'bodite no pametni.

  • Avatar Nostronna
    Nostronna 00:52 01.september 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site ==> Sexydrom.com

  • tomaz 20:27 31.avgust 2018.

    Iz vsega ne bo nič, kot v ostalih primerih. Najbolj je pa kriva politika, ki ne zna legalizirano prostitucijo tudi uzakoniti. Samo v Ljubljani in okolici je skoraj 400 stanovanj, kjer se odvija ta dejavnost , največ v lastni režiji ...prikaži večstni režiji deklet, nekaj tudi preko zvodnikov. Dekleta prav dobro vedo v kaj se spuščajo in za kako ceno.