Slovenija > Črna kronika
48 ogledov

Časar se je skrival v Latinski Ameriki

slovenija 09.01.13. sojenje, izrek obsodbe, Robert Casar, nekdanji prvi moz Luke Suzana Kos
Pobegli nekdanji šef Luke Koper je že pod ključem. Prijeli so ga v Dominikanski republiki, na izročitev Sloveniji čaka v Parizu.

Nekdanjega šefa Luke Koper Roberta Časarja, ki bi moral že dobro leto prestajati kazen v zaporu na Dobu zaradi podkupljivosti, so prijeli v Dominikanski republiki.

"Slovenska  policija  je  v  sodelovanju  z  varnostnimi organi Dominikanske republike  in  nacionalnim  birojem  Interpola  Santo Domingo v Dominikanski republiki uspešno zaključila  iskanje  pobeglega  Roberta  Časarja,  za katerega  je koprsko okrožno sodišče izdalo mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje in predajo," pojasnjujejo na policiji.

Na podlagi zbranih obvestil, da naj bi se Časar nahajal tam, je slovenska policija že 7. aprila lani v Dominikansko republiko poslala prošnjo, da ga poiščejo. V začetku februarja se je izkazalo, da je Časar dejansko v tej državi. "S strani Interpola v Santo Domingo smo prejeli obvestilo, da beležijo vstop iskanega v njihovo drzavo že konec leta 2013 in da ga vodijo kot tujca z začasnim bivališčem," je na današnji tiskovni konferenci med drugim povedal Branko Japelj, direktor uprave kriminalistične policije. Začelo se je usklajeno sodelovanje med našo in tamkajšno policijo. "Seznanjeni smo bili, da nameravajo tamkajšnje oblasti iskanega izgnati iz Dominikanske republike, kar so storili v petek."

Najprej potoval skozi Rusijo in Panamo

Francoski varnostni organi so Časarja včeraj ob vstopu v Francijo pridržali; v Parizu se bo nahajal do predaje Sloveniji. Iskalo ga je 30 policij po celem svetu. Po podatkih policije je bila Časarjeva družina z njim v Dominikanski republiki. Tik pred izginotjem so si uredili nove potne liste in kolikor je znano slovenski policiji, ostajajo v tej državi. Na begu si niso spreminjali niti identitete niti zunanjega izgleda. Časar sam je sicer takoj po prebegu - po podatkih slovenske policije - najprej potoval skozi Rusijo, Panamo, na koncu je pristal v Dominikanski republiki.

V zadevi Časar, ki ima od leta 2012 poleg slovenskega še hrvaško državljanstvo, so slovenski policisti zaslišali preko 150 ljudi. Kam bi lahko prebegnil, so zasliševali njegove sorodnike, prijatelje, znance. Septembra lani je policija začela sumiti, da je z njim tudi njegova družina. Začeli so namreč prodajati avtomobile, njegova žena je podala odpoved v službi, otroci niso prihajali v šolo. Novembra je policija začela preverjati, ali jim pri begu pomaga določena oseba; pridobili so odredbo sodišča, vendar domneve, da imajo Časarjevi pomagača doma, niso mogli potrditi.

Prve namige, da naj bi Časar izginil in se naselil v Latinski Ameriki je sicer policija prejela že dober teden preden je Okrožno sodišče v Kopru zanj odredilo iskanje z mednarodno tiralico in evropskim nalogom za prijetje in predajo.

"Na podlagi zbranih obvestil o domnevnem gibanju iskane osebe pred in po razpisu tiralice, ki smo jih pridobili od tujih varnostnih organov, smo že 7. aprila 2014 poslali nacionalnemu uradu Interpol Santo Domingo v Dominikanski Republiki prvo zaprosilo za preveritev, ali se iskana oseba nahaja v njihovi državi. V nadaljevanju smo istemu naslovniku poslali še nekaj zaprosil, vendar na naša zaprosila nismo prejeli odgovorov, zato smo za pomoč zaprosili Generalni Sekretariat Interpola v Lyonu, ki nam je nudil operativno in logistično podporo in pomoč pri iskanju obsojenca," poudarjajo.

V nedeljo iz Latinske Amerike v Evropo s policijskim spremstvom

Časar, ki so ga prijeli že v četrtek, trenutno v priporu v Parizu čaka, da ga izročijo Sloveniji.

V nedeljo so ga namreč prepeljali iz Dominikanske republike v Evropo, kjer so ga pričakali francoski policisti. "2. marca so nam iz Generalne policijske uprave sporočili, da je bil na podlagi našega Evropskega naloga za prijetje in predajo, izdanega 25. seprembra 2014, Robert Časar 1. marca 2015 prijet na letališču Charles De Gaulles v Parizu," dodajajo na Okrožnem sodišču v Kopru.

Varnostni organi v Dominikanski republiki so slovenski policiji, v želji po čimboljši pomoči, sami predlagali rešitev, s katero je po njihovem mnenju predaja Časarja Sloveniji lahko izvedena najhitreje, najlažje in jo kot najhitrejšo dopušča, omogoča tudi njihova zakonodaja. Po prijetju v Santu Domingu so ga pridržali, nato pa ga z letalom odposlali v Pariz.

"Obvestili so nas, da bo izgon obsojenca opravljen iz Dominikanske republike v Francijo, zato smo francoske organe obveščali o obstoju in veljavnosti evropskega naloga za prijetje in predajo. Francoski varnostni organi so iskano osebo 1. marca po vstopu na njihovo ozemlje pridržali, kjer se nahaja do predaje slovenskim pravosodnim organom," dodajajo na policiji.

Takoj so začeli postopek prijetja in predaje

Sodišče, ki je Časarja obsodilo na pet let in devet mesecev zapora in potem, ko se v zaporu ni pojavil policiji naložilo naj ga začnejo iskati z mednarodno tiralico ter evropskim nalogom za prijetje in predajo, naj bi tamkajšnje sodišče takoj zaprosilo za njegovo predajo. 

"Naše sodišče je izdalo Evropski nalog za prijetje in predajo zaradi izvršitve zaporne kazni v trajanju 5 let in 9 mesecev in zaradi sojenja v drugih kazenskih zadevah, ki se zoper njega vodijo pri Okrožnem sodišču v Kopru."

V postopek se je že vključilo tudi ministrstvo za pravosodje, kjer si intenzivno prizadevajo, da bi bila predaja Časarja čimprej izvedena. Po neuradnih informacijah bi Časarja v zapor na Dobu lahko predali že čez predvidoma dva tedna.

Med prestajanjem kazni pa bo še moral na sodišče, saj se bo kot obdolženec moral zagovarjati še v nekaj postopkih.

"Trenutno zoper Časarja pri Okrožnem sodišču v Kopru potekajo trije kazenski postopki in 2 postopka, ki sta v fazi preiskave," napovedujejo na sodišču.

Poleg slovenskega ima Časar sicer tudi hrvaško državljanstvo. V Dominikanski republiki naj bi zato precej časa uporabljal hrvaške osebne dokumente. V tem času naj bi tam registriral tudi podjetje, kar policija sicer še preverja.

V Parizu ga bodo prevzeli slovenski policisti

Ko bo določeno, kdaj točno lahko Časar odpotuje v Slovenijo, bodo ponj v Pariz odpotovali slovenski policisti. Prevzeli ga bodo predvidoma na tamkajšnjem letališču in ga spremljali vse do predaje v zapor na Dob.

Komentarjev 23
  • GROM X 16:26 02.marec 2015.

    ZA VSAKO RIT SE NAJDE PALICA

  • mph 16:17 02.marec 2015.

    He, he, ... morda se vi med sabo to na seansah ... vse ostale pa nas samo v zdrav mozak. :-)

  • mph 16:14 02.marec 2015.

    Po mojem ne ve in ne bo razumel. Zgoda je podobna tisti, ko nekdo umre ne ve, da je umrl in ne trpi, trpijo drugi. No, nekaj podobnega je s takimi. :-)