Slovenija > Črna kronika
127 ogledov

"Če bi šlo za podtikanje droge, bi bilo teh primerov več"

Domen simonič plakat Facebook
Strokovnjak kriminalistične psihologije Peter Umek ne verjame, da bi mladim moškim v Mariboru drogo podtikali namerno.

Na policiji so tudi uradno potrdili, da je bil eden izmed dveh fantov, ki sta lani izginila izpred kluba Štuk, gre za Petra Aplinca in Klemna Lenka, in so ju kasneje našli mrtva v reki Dravi, pod vplivom prepovedanih drog.

Za katero drogo gre, na policiji niso pojasnili. Boštjan Lindav, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, pa je zatrdil, da v Sloveniji zloglasne droge krokodil še niso zaznali, iz maribosrke policije pa so sporočili, da ne lani ne letos niso  zasegli nobenega vzorca prepovedane droge, ki bi vseboval halucinogeni 5-MeO-MiPT.

"Če bi šlo za podtikanje droge, bi bilo teh primerov več"

"Prisotnost psihoaktivnih snovi lahko kaže na nesrečo. Policija je sicer ugotovila, da pri umrlih ni bilo znakov nasilja, vendar lahko da nekdo, ki je zelo "zadet" hitro pade v vodo, tudi, če ga nekdo le malo porine," pravi Peter Umek, profesor kriminalistične psihologije. 

Razkritje, da naj bi bil eden od umrlih fantov pod vplivom psihoaktivnih snovi, je precej razburila Mariborčane, ki se zdaj sprašujejo, ali bi lahko drogo nekdo mladim namerno podtikal. 

"Če bi šlo za to, da bi nekdo namerno podtaknil drogo - tudi to je možno - vendra bi bilo potem takih primerov zagotovo več, oziroma bi se odprlo pa bi se vprašanje, zakaj ravno ti fantje," razmišlja Umek. 

Se je Domen res pogovarjal z neznanci?

Policija zaradi določil Zakona o varstvu osebnih podatkov ne more razkriti, kateri od fantov je bil pod vplivom drog. Neuradno naj bi šlo za Klemna Lenka, oba fanta pa sta bila pod vplivom alkohola. Prav tako policija ne more razkriti podatkov iz kriminalistične preiskave, ki se nanašajo na neznance, s katerimi naj bi se Domen Simonič po navedbah dekleta s katerim je bil,  pogovarjal pred pekarno Mlinar v bližini Štuka. Kdo so neznanci in ali so spoh neznanci? So so se javili policiji? 

"Možno je, da se ga dejansko ne spomnijo, prav tako  pa je možno, da se ga nočejo spomniti. Morda se bojijo, da bi, če bi se javili kot priče, postali tudi sami osumljenci. Kdo pa je videl, da se je Domen pogovarjal z neznanci? Morda pa takih prič sploh ni," namiguje Peter Umek. 

Domnu naj bi bilo pred lokalom slabo

Domen Simonič je tistega usodnega dne okoli 10. ure z letalom prispel na letališče Brnik, od koder je odšel v Celje. Prijateljica ga je povabila na koncert v Maribor, kamor je prispel okrog 21. ure. V Mariboru naj bi se srečala na Koroški cesti v bližini Pristana in odšla na obisk do znancev. Okoli polnoči je družba odšla do lokala Štuk, kjer je Domen, ki naj bi se slabo počuti, ostal pred lokalom in okleval, ali naj sploh gre na koncert. Prijateljica naj bi mu izročila vstopnico za koncert in rekla, naj pride za njo. Okoli 0.30 naj bi ga šla iskat, vendar ga ni našla. Njegova telefonska številka je bila nazadnje dosegljiva okrog ene ure, kasneje pa nedosegljiva.

Mama: Nekdo je moral nekaj videti

Domnova mama, Eva Simonič, ki vse od izginotja organizira iskalne akcije, je študente nedavno pozvala, naj se, če so Domna videli, javijo policiji in posredujejo fotografije dogajanja pred Štukom tisti večer, če so jih posneli. Odziva ni bilo.

"Za to je lahko več razlogov, prvi je ta, da je v množici ljudi pozornost razpršena in da če se ne zgodi nič posebnega, določena oseba ostane neopažena," pravi Umek.

Iskali so ga tudi na Goriškem

Je pa policija, kot navaja Umek, prejele številne klice ljudi, ki naj bi Domna videli v različnih krajih po Sloveniji.  "Vse klice so preverili, šli so preverjat celo na Goriško, vendar so se vse informacije izkazale za neverodostojne. Policisti počnejo vse, kar je potrebno in kar je mogoče. Popolnoma zaupam v delo policije," zaključi Umek. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Vesna Dolšak 16:22 04.april 2016.

    Mislim, da je podobnost v 3 primerih že zaskrbljujoča in bi se moralo razsikovat, kdo kaj in komu podtika oz. kaj se dogaja na lokaciji Štuk. Stroka ne bi smela dajat takih izjav, da bi bilo v primeru podtikanja drog ...prikaži več več takih primerov. Mogoče pa jih je več, a se z njih ne ve? Mogoče so se zgodili primeri, ko so nekatere mladostnike rešili prijatelji še pravi čas, da ni prišlo do tragedije? Je kdo raziskoval v tej smeri? Človek pri 20-tih, ki je bil izobražen in razgledan, ni kar tak padel v Dravo in se utopil, tega mi ne bo nihče natvezil. Al ga je nekdo porinil not al je pa "padel" not pod vplivom nečesa, da se sploh ni zavedal, kje je. In mislim, da se splača raziskovati zaradi vsakega izgubljenega mladega življenja, ni treba, da je 100 takih primerov, že 3 so več kot preveč.

  • Avatar Leon
    Leon 14:24 16.marec 2016.

    Teorije zarote imajo velike oči ,ušesa in zelene glave .

  • Presvetli 13:42 16.marec 2016.

    Gledal sem oddajo na Planetu,kjer so bili 3 gostje: višji policist,psiholog in zasebni detektiv.Edino v tej oddaji je bilo omenjeno,da je Domnov oče dolžan denar in da prireja malo večje prireditve kakor je bil koncert Merlina in da bi naj ...prikaži več bil dolžan denar! Nikjer drugje ne prej,ne kasneje,ni bilo tega več omenjenega.Oče Domna pa je enkrat po televiziji sam ovrgel te trditve,češ,da se govori o tem!