Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Centra nista storila vsega

Svečke v spomin na preminulo deklico pred stolpnico v Štepanjskem naselju (Foto: Žurnal24 main
Izredni inšpekcijski nadzor nad socialnimi službami v primeru tragedije na Zaloški je pokazal pomanjkljivo ravnanje centrov za socialno delo, poroča rtvslo.si.

Po štirih mesecih od tragedije na Zaloški, ko je oče skozi okno vrgel štiriletno hčer, nato pa v globino skočil še sam, je inšpekcijski nadzor nad centroma za socialno delo Moste-Polje in Črnomelj pokazal, da socialne službe niso storile vsega, kar bi lahko, je poročala TV Slovenija. 

Družina v rokah dveh centrov

Takoj po nesreči je namreč minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik odredil inšpekcijski nadzor nad delom socialnega centra. Pokazalo se je, da sta družino spremljala kar dva socialna centra, ljubljanski in črnomaljski.

Kot še piše rtvslo.si, je inšpektor po štirih mesecih preučevanja arhivov ugotovil, da sta centra ob prvem izbruhu nasilja leta 2008 ravnala strokovno in zakonito. V skladu s predpisi sta ravnala tudi v postopku razveze zakonske zveze in pri urejanju očetovskih stikov. Zalomilo pa naj bi se pri izvajanju nalog, povezanih s postopkom obravnave vloge za pogojni odpust, in pri varstvenem nadzorstvu obsojenca, saj je bil oče na pogojnem odpustu.

Socialne službe bi ga morale nadzirati, a ga niso. Pojavili naj bi se tudi konflikti o tem, kdo je sploh odgovoren za varstveni nadzor očeta. Čeprav centra nista izvajala varstvenega nadzora nad očetom, pa inšpektor tega ne povezuje z njegovim nerazumnim dejanjem. Za zdaj še ni znano, kakšne bodo sankcije za omenjena socialna centra, še piše rtvslo.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.