Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Deklice odprejo plin, da bi postale vile

plin Shutterstock
Ruska policija preiskuje nevarno igro, ki se je razširila na spletu in daje deklicam napotke, naj odprejo plin, da bodo postale "ognjene vile".

Petletna Sofia Ezhova iz Rusije je dobila težke opekline, potem ko je v kuhinji v odsotnosti staršev prižgala plin, da bi postala "ognjena vila", poroča britanski Daily Mail.

Nevaren zapis

Na spletnem omrežju se je pojavil zapis v ruskem jeziku s fotografijo animiranih likov iz priljubljene risanke Winx Club in naslovom Šola za čarovnice. "Ponoči, ko vsi spijo, vstani iz postelje in se trikrat sprehodi po sobi ter izgovori čarobne besede: 'Vilinsko kraljestvo, male vile, dajte mi moč, prosim vas'," je zapisano v besedilu. "Nato tiho odidi v kuhinjo, da te nihče ne sliši, saj bi v nasprotnem čarobne besede izgubile moč. Odpri plin na štedilniku in ne prižgi ognja. Ne želiš se opeči, a ne? Nato pojdi spat. Čarobni plin bo prišel do tebe, vdihavala ga boš, ko boš spala. Zjutraj, ko se prebudiš, pa reci: 'Hvala Vam, vilinci, postala sem vila.'"

Zadevo po več prijavah staršev že preučuje ruska policija. Državna tožilka Irina Minina je po navedbah britanskega časnika opozorila, da bi to lahko bila oblika samomorilne igre. Dejala je, da iščejo odgovorne za širjenje navedenega zapisa. Preiskovalci ocenjujejo, da je glavni cilj igre izzvati paniko med starši.

Mama preprečila katastrofo

"Prebudila sem se sredi noči in zavohala močan vonj po plinu," je po navedbah Daily Maila dejala vznemirjena mama sedemletnice. "Plin je odprla hči in odšla v sobo. Izkazalo se je, da je prebrala na internetu, da bo, če bo odprla plin, postala ognjena vila. Če ne bi preverila, se osem članov naše družine zjutraj ne bi prebudilo."

Za širjenje branda Winx Club je v Rusiji odgovorna družba Rainbow, ki je ruskim tožilcem že poslala zahtevo za kazenski pregon odgovornih za plasiranje nevarne igre. 


Direktor družbe Iginio Straffi je za medije povedal, da jim je žal, da so bili za namene samomorilske igre uporabljeni liki serije Winx Club. "Družba Rainbow, katere produkti so namenjeni promociji vrednot prijaznosti med otroci, je šokirana ob pojavi takšnih ciničnih zapisov, katerih namen je povzročiti škodo otrokom," je zapisal. 

Poslanka ruskega parlamenta Irina Yarovayeva pa je izjavila, da je tako pozivanje v smrt manipulacija na daljavo. "To so naredili profesionalci, ne amateriji," je dejala. Ruski predsednik Vladimir Putin je podprl iniciativo dume, da kriminalizira pozivanje k samomoru na spletu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Božidar Dinič 14:00 10.marec 2017.

    dobro da ni plin iz mb plinarne te bi se ji iz riti kadilo