Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Direktor družbo oškodoval za 2,1 milijona

Denar v kuverti Shutterstock
Nacionalni preiskovalni urad je kazensko ovadil direktorja podjetja za oškodovanje upnikov zaradi sklenitve škodljive pogodbe o odstopu terjatve v višini 2,1 milijonov evrov. Neuradno naj bi šlo za direktorja GPG.

Na policiji ne želijo razkriti imena obvadene osebe. Po pisanju Financ, naj bi šlo za Borisa Dolamiča, nekdanjega večinskega lastnika in direktorja gradbinca GPG.

Vedel naj bi za insolventonost in oškodoval družbo

S policije so sporočili, da je "osumljeni storil kaznivo dejanje kot direktor oškodovane družbe iz Ljubljane v času, ko je že vedel, da je oškodovana družba postala insolventna, sklenil z drugo gospodarsko družbo (prevzemnikom) škodljivo pogodbo o odstopu terjatve oškodovane družbe do upnika v višini 2,1 milijona evrov zato, da bi izigral in oškodoval druge upnike omenjene družbe iz Ljubljane."

Dodali so še, da je bila terjatev zavarovana s hipoteko, s čimer je osumljeni prevzemniku terjatve, ki ga je finančno obvladoval preko ciprske družbe, omogočil pridobitev 20-odstotnega diskonta terjatve v višini 420 tisoč evrov.

Neuradno gre za Gradbeno podjetje Grosuplje (GPG), ki je medtem končalo v stečaju. GPG je, kot je pisal časnik Delo junija lani, konec leta 2010 odstopil 2,1 milijona evrov terjatev do Lokainvesta družbi Via Media, ki je v lasti Roberta Držana. Ob tem je pogodba predvidevala, da Via Media plača celoten znesek GPG le, če Lokainvest svojo terjatev poravna v največ 30 dneh po zapadlosti. Če pa Lokainvest terjatev plača po tem roku, dobi GPG 80 odstotkov vrednosti terjatve oziroma 1,67 milijona evrov. Pogodba med Via Medio in GPG je vsebovala tudi ugotovitev, da obstaja velika verjetnost neplačila terjatve do roka zapadlosti, kar se je tudi zgodilo.

Komentarjev 4
  • širhakl 21:34 21.februar 2013.

    "Nacionalni preiskovalni urad je kazensko ovadil direktorja PODJETJA ZA OŠKODOVANJE UPNIKOV!?A zdej mamo že firme za to?Novinarji,lektorji pa dejte že zaslužit svojo plačo,no.

  • franke 16:50 21.februar 2013.

    ZAPRETI VSE Z JANŠEM NA ČELU VSI LAŽEJO IN KRADEJO.

  • mihatirs 16:47 21.februar 2013.

    V ječo s takimi, pa naj jih tam posiljujejo z bananami! :)