Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Divjak na Kranjskem skozi Bitnje je vozil 113 km/h

Nadzor policije Saša Despot
Gorenjski prometni policisti so zaradi prehitre in nevarne vožnje v okolici Kranja obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je najvišjo dovoljeno hitrost v naselju prekoračil za več kot 50 km/h.

Skozi naselja Spodnje, Srednje in Zgornje Bitnje je več kot 1,5 km vozil s povprečno hitrostjo skoraj 113 km/h, vmes pa je na tej razdalji s še višjo hitrostjo v dveh manevrih prehitel tudi osebni avtomobil in avtobus.

"Vsako sekundo je ta voznik pri povprečni hitrosti 113 km/h prevozil približno 30 metrov, za ustavljanje pa bi v idealnih pogojih potreboval okoli 100 metrov, kar je v naseljih bistveno preveč, saj so nesreče zelo pogoste že pri precej nižjih hitrostih," sporočajo policisti.

Prav tako je na taki cesti v nevarnosti voznik, saj pri tej vožnji ne bi imel praktično nobene možnosti, da bi se lahko varno ustavil ali pravilno reagiral. V primeru trčenja s pešcem ali voznikom kolesa ali mopeda, pa bi se taka nesreča skoraj zagotovo končala tragično, še opozarjajo kranjski policisti.

Pri trku 64 km/h 90 odstotna verjetnost smrti pešca

Po nekaterih podatkih je že pri trku s hitrostjo 64 km/h verjetnost za smrtne poškodbe pešca 90 odstotkov,
udarec vozila na telo pri hitrosti 110 km/h pa približno enak padcu z višine skoraj 50 m - zgornja meja hitrosti vozila, ki pešcu še daje možnost za preživetje je 50 km/h, kar je tudi najvišja dovoljena hitrost vožnje v naselju.

Zaradi prekrška so prometni policisti proti vozniku včeraj na pristojno okrajno sodišče vložili nujni obdolžilni predlog. Za prekršek se voznik kaznuje z globo 1.200 eurov in sankcijo 18 kazenskih točk.

Na gorenjskih cestah se je zaradi neprilagojene hitrosti letos zgodilo preko 110 prometnih nesreč, hitrost pa je bila vzrok za vsako peto nesrečo. Med hujšimi vzroki sledijo še nepravilna stran oz. smer vožnje (100), neupoštevanje pravil o prednosti (68) in nepravilno prehitevanje (13).

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 20:42 25.maj 2016.

    Kdaj se bodo naši vrli generali policije zavedli , da se naklepni umor lahko naredi tudi z avtom ! Će bi mahal z nožem in smrtno ogrožal policaje , bi ga lahko ustrelil , tko pa ko smrtno ogroža DRŽAVLJANE ...prikaži večE , pa ko jih jebe ! A plačujemo davke zato , da se boste vi branil pred zločinci al da boste NAS DRŽAVLJANE branili pred kriminalci !!!! D avidn+mo kaj bo natvezil PR KR PU !