Slovenija > Črna kronika
1048 ogledov

Dobila SMS-sporočilo in ostala brez 700 evrov

Ženska presenečenje telefon Profimedia
Prek povezave, ki jo je prejela po SMS-sporočilu, je vnesla podatke in ostala brez denarja.

Število primerov spletnih zlorab je v porastu. Verjetnost, da boste tarča takih prevar, je vse večja. Policisti Policijske uprave Maribor so včeraj obravnavali tak primer. 

Oškodovanka je prejela SMS-sporočilo, v katerem je bila povezava, preko katere je vpisala bančne podatke. Sporočilo so ji poslali goljufi, ki so ji po njenem vnosu podatkov, odtujili dobrih 700 evrov. 

"V večini primerov ugotavljamo, da k oškodovanju prispevajo oškodovanci sami, saj niso dobro seznanjeni z nevarnostmi, ki jih prinašajo tovrstni plačilni sistemi, k oškodovanju pa prispevajo tudi s svojim vedenjem. Občani so namreč pogosto oškodovani, ko sami storilcem posredujejo vse potrebne podatke, potrebne za odtujitev denarja. Žrtve se pogosto tudi ne seznanjajo z varnostnimi opozorili bank, ki jih prejemajo," pravijo policisti.

Storilci se prek sporočil pogosto izdajajo za banke ali druge zunanje institucije. V sporočila vključijo povezave na lažne spletne strani, pri čemer od prejemnikov sporočila zahtevajo obvezno potrditev ali aktivacijo z vnosom osebnih in kartičnih podatkov. Običajno navajajo v sporočilu, da je kreditna kartica blokirana ali da gre za izboljšanje varnostnih ukrepov. S podatki, ki jih storilci pridobijo, kasneje lahko izvajajo nepooblaščena plačila, predvsem na tujih spletnih straneh, v breme žrtvinega bančnega računa ali plačilne kartice. 

Policisti opozarjajo, da banke od svojih uporabnikov nikoli ne zahtevajo, da vnašajo svoje osebne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronske pošte ali SMS-sporočil. Uporabniki naj na tovrstna sporočila ne odgovarjajo, ne klikajo na povezavo iz teh sporočil in ne vnašajo svojih osebnih podatkov. Pri obisku svoje spletne banke naj bodo pozorni in redno berejo opozorila, ki jim jih banke pošiljajo o morebitnih aktualnih zlorabah. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:01 27.januar 2023.

    drugič naj bančno številko kar na spletu objavi...da jo bomo vsi videli !