Slovenija > Črna kronika
143 ogledov

Duhovnika oprostili obtožb glede spolne nedotakljivosti

duhovnik Shutterstock
Kranjsko sodišče ga je sprva obsodilo na deset mesecev zapora; duhovnik naj bi storil kaznivo dejanje kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Višje sodišče je obtožbe zoper njega zavrnilo.

Duhovniku, ki trenutno vodi župnijo Sv. Duh na Velikem Trnu Gregorju Kuneju, je višje ljubljansko sodišče izreklo oprostilno sodbo, piše časnik Večer. Odvetnik Zoran Dular je povedal, da sta s Kunejem pričakovala oprostilno sodbo, "saj za to, da bi moj klient storil kaznivo dejanje, ki mu ga je tožilstvo očitalo, ni bilo prav nobenih dokazov". Kaj konkretno je tožilstvo očitalo duhovniku in nekdanjemu voditelju Medškofijskega odbora za mladino, odvetnik ni smel povedati, saj je sojenje potekalo za zaprtimi vrati zaradi zaščite domnevne žrtve.

Kaznivo dejanje naj bi se zgodilo poleti 2012, ko je bil Kunej vodja medškofijskega odbora za mladino in organizator festivala Stična mladih, oškodovanec pa naj bi bil polnoleten. Kunej se je takoj po prvih obtožbah, še preden se je začel sodni proces, umaknil s funkcije v mladinski pastorali, v zavedanju, da pod težo obtožb ne bi mogel odgovorno opravljati zaupanih mu nalog, in v upanju, da bo na sodišču lahko dokazal svojo nedolžnost, kot je pojasnil v svoj odstopni izjavi.

Z izrekom oprostilne sodbe na višjem sodišču se je za duhovnika Kuneja sodni proces zoper njega pravnomočno zaključil. Na vprašanje, ali bo duhovnik po pravnomočni oprostilni sodbi od države morda terjal odškodnino, je odvetnik povedal: "O tem se do zdaj še nisva pogovarjala, odprte so vse možnosti. Moj klient je veliko pretrpel med samim sodnim postopkom, bil je tudi medijsko zelo izpostavljen, a zdaj najprej potrebuje mir in počitek," še piše Večer.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • majdas 07:30 24.oktober 2016.

    Ane, kako lepo je blatiti človeka, ki je razkrit z imenom in priimkom - medtem ko si sam "nedolžen in v blaženi anonimnosti" ? Če si morda s tem ubil (saj veste, besede tudi ubijajo, kajne) nedolžnega človeka, pa to ...prikaži več ni noben problem - saj je samo en župnik ... Dvoličnost pa taka!

  • ode 16:53 23.oktober 2016.

    Cerkev skuša z najbolj tečnimi oškodovanci, ki so proti njej vložili tožbo, podprto z dokazi ali pričami , doseči poravnavo. Kolikšen je znesek, ki ponudijo ni znano. Verjetno ni majhen. Nekateri pač vzamejo denar in so nato tiho.

  • Avatar Leon
    Leon 14:10 19.oktober 2016.

    Kaznivo dejanje naj bi se zgodilo poleti 2012, ko je bil Kunej vodja medškofijskega odbora za mladino in organizator festivala Stična mladih, oškodovanec pa naj bi bil polnoleten.......Torej je župnik -peder ! Kaj meni skupnost ? Kaj menijo v nadškofiji ...prikaži veči glede stališča RKC ,da ne priznavajo in odobravajop homoseksualnosti duhovnikov ? In še razlika med pedrom in homoseksualcem ? Prvi deluje v ilegali in si ne upa priznati svoje nagnejnosti .