Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Dvakrat zajeli ilegalne prebežnike

Policisti iz Ilirske Bistrice odkrili kombi, ki je prevažal ilegalne potnike, ormoški policisti pa odkrili skupino Somalijcev, ki so peš ilegalno vstopali v Slovenijo.

Na glavni cesti Starod - Hrušica so policisti iz Ilirske Bistrice v petek zvečer ustavili kombinirano vozilo hrvaških registrskih tablic, s katerim sta potovala voznik, 27-letni Hrvat, in njegov 33-letni sodržavljan.

Pri kontroli tovornega dela so policisti ugotovili, da so v vozilu še dva državljana Eritreje, državljan Indije in državljan Bangladeša, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop. V Slovenijo so vstopili peš po gozdu v bližini prehoda Starod. Na slovenski strani sta jih pričakala omenjena Hrvata, ki sta jih za plačilo nameravala prepeljati v Italijo.

Ilegalne prebežnike so policisti vrnili na hrvaško ozemlje, za Hrvata pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Somalijska organizatorja s prebivališčem v Mariboru

Ormoški policisti so medtem v četrtek pozno zvečer pri varovanju državne meje na območju naselja Središče ob Dravi odkrili skupino somalijskih državljanov, ki so peš ilegalno vstopali na ozemlje Slovenije. Po prehodu meje so sedli v tri taksi vozila. Eno od njih so policisti nato ustavili v Humu pri Ormožu, dve pa v Strelcih, poroča STA.

V prvem vozilu se je kot sopotnik peljal 32-letni somalijski državljan, ki ima bivališče v Mariboru. Med postopkom je voznik ustavljenega vozila, 34-letni somalijski državljan, ki ima prav tako bivališče v Mariboru, odprl vrata in skušal zbežati, a so ga policisti prijeli. Kot so pozneje ugotovili policisti, je skušal zbežati, ker sta bila oba omenjena organizatorja ilegalnega prestopa meje.

V drugih dveh vozilih je bilo skupaj s slovenskima taksistoma skupaj šest somalijskih državljanov, starih med 17 in 20 let. Nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ob tem so konec junija v zagrebškem azilnem domu že podali prošnje za mednarodno zaščito, zato so v soboto vse vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Domnevna organizatorja so policisti zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države pridržali in privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zoper oba odredil pripor.

Za pot več tisočakov

Kot so pojasnili na Policijski upravi Maribor, je del skupine za pot porabil 1000 evrov za ladjo iz Somalije do Turčije, za pot iz Turčije v Grčijo pa so morali plačati še 1300 evrov. Do Zagreba so hodili peš, predvsem ponoči, podnevi so spali. Za potovanje v Avstrijo so plačali 1500 evrov, od tam pa so želeli potovati v Italijo, za kar so plačali 700 evrov.

Drugi so za ladjo do Turčije plačali 1500 ameriških dolarjev. V Turčiji so ostali pol meseca in nato za 1000 dolarjev odpotovali v Grčijo, kjer so ostali mesec dni. Iz Grčije so odpotovali v Makedonijo, od tam do Srbije, kjer so plačali 700 evrov ter naprej do Madžarske. Za potovanje do Avstrije so plačali 500 evrov in nato prispeli v Slovenijo, kjer so ponovno plačali 400 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.