Slovenija > Črna kronika
173 ogledov

Dve prometni nesreči motoristov, ena smrtna

Prometna nesreča pri Velikih Laščah. GB Ljubljana
Motorist iz Brežic zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem in trčil v drevo. Umrl je na kraju nesreče. To je že peta smrtna žrtev motoristov letos. V bolnišnici še en motorist.

V soboto nekaj pred 16. uro se je zgodila prometna nesreča na cesti Dobova - Kapele, v kraju Mali Obrež zgodila prometna nesreča v kateri je  52-letni motorist zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Motorist iz okolice Brežic je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče.

Nekaj po 17. uri pa so bili novomeški policisti obveščeni še o prometni nesreči v Sevnici, v kateri
je bil prav tako udeležen motorist. Po prvih ugotovitvah policistov je 32-letni motorist zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v zadnji del kombiniranega vozila, ki ga je vozil 40-letni voznik. Poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Prehitra vožnja, izsilejvanje in nepravilna stran vožnje

V zadnjih treh letih je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto vprometnih nesrečah umrlo osem motoristov in ena potnica na motorju. V letu 2015 je umrl en motorist, kar 49 motoristov pa se je poškodovalo (med njimi 18 huje). Glede na leto 2014, ko je bilo šest hudo poškodovanih gre za velik porast  - 18 hudo telesno poškodovanih motoristov. Najpogostejši
vzroki nesreč so neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. V nesrečah, v katerih motoristi niso povzročitelji, pa izstopa izsiljevanje prednosti voznikov ostalih motornih vozil in nepravilna stran in smer vožnje.

Na cestah udarne jame in pesek
Policija motoriste ponovno poziva k previdnosti. Hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti. Upoštevati je potrebno, da je zaradi zime na cesti še veliko udarnih jam in peska od posipa.Vozniki avtomobilov in tovornih vozil naj upoštevajo, da je v tem obdobju na cestah ponovno več motoristov in kolesarjev, zato morajo biti še posebej pozorni, da motoristov ne spregledajo in jim ne odvzamejo prednosti.

Motoristu odvzamejo prednost

V preteklosti so obravnavali več prometnih nesreč, ko so vozniki avtomobilov, kmetijskih traktorjev ali tovornih vozil ob zavijanju levo odvzeli prednost motoristu, ki je pravilno peljal iz nasprotne smeri. Posledice takih nesreč so za motoriste največkrat hude ali celo usodne. Ob zavijanju levo naj vozniki dosledno svojo namero nakažejo z uporabo smerokaza (policisti opažajo, da vozniki to
velikokrat ne storijo) in se prepričajo, da se jim iz nasprotne smeri ne približuje motorist.

Komentarjev 4
  • kmetek 08:42 03.april 2016.

    točno tako, CPP velja za vse.

  • bušman 05:19 03.april 2016.

    Tako kot za voznike osebnih/tovornih vozil veljajo prometni predpisi tudi za motoriste. Omejitve 40/60/80, itn., če se ne motim, veljajo za VSE udeležence v prometu. In če bi se motoristi vsaj približno držali omejitev bi bilo žrtev polovico manj. Tako ...prikaži več pri izsiljevanju - če to sploh je, ko ti prileti neuravnoivešenec z 200 in več kilometri, kot tudi pri izgubi nadzora nad enoslednim vozilom - najverjetneje zaradi vožnje po predpisih!?K norenju in posledično nesrečam pa dodatno pripomore še država - jumbo plakati, ki nas opozarjajo na velikost motorista na oddaljenosti toliko in toliko metrov, saj je motorista nemogoče izsiliti na takšni razdalji, če slednji pelje vsaj približno po omejitvah.

  • McClain 20:42 02.april 2016.

    to zavijanje brez smerokazov je groza, ki se je razpasla po Sloveniji do neslutenih razseznosti. Sicer pa, če telefoniraš, so smerokazi drugotnega pomena... Je pa tudi res, da se nikoli in nikakor ne moreš zanašat da nekdo ne bo zavil, ...prikaži več će nima smerokaza. Torej, ob vsakem odcepu ali poljski cesti oreti ta nevarnost. In če ne pritiskaš motorja do nezavesti, če si zbran in predvidevaš, se še da kaj rešit. Če si pa misliš da si na dirkališču in ti je edino na kar misliš to ali boš sam zvozil ovinek ali ne, potem prav dolgo sigurno ne bo šlo...