Slovenija > Črna kronika
8026 ogledov

Firma prijavila dobre plače, delavci pa na minimalcu

Katar delavci Epa Fotografija je simbolična.
Novomeški policisti končali obsežno preiskavo s področja gospodarskega kriminala.

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti tamkajšnje policijske uprave (PU) zaključili obsežno preiskavo, v kateri je bilo obravnavanih več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. Kazniva dejanja so bila povezana z zlorabami državljanov Kosova v postopkih pridobivanja dovoljenj za prebivanje za družinske člane.

Lažne plačilne liste

V obsežnem predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so državljani Kosova z dovoljenjem za prebivanje v Sloveniji, zaposleni pri delodajalcu z območja PU Novo mesto, ob pomoči svojega delodajalca od leta 2014 do 2018 na pristojne upravne enote vlagali vloge za pridobitev dovoljenj za prebivanje za svoje družinske člane iz razloga združevanja družin.

"Ob podajah vlog za začasno in stalno prebivanje so prilagali plačilne liste z  lažnimi dodatki, ki jih je zagotavljal delodajalec. Ta je prikazoval višje plače, kot so bile v resnici, lažne dodatke za ločeno življenje, lažne stroške prevoza na delo, in to praviloma zgolj na plačilnih listah, ki so bile potrebne za podajo vlog, in so bile upoštevane pri izračunu upravnega organa za preverjanje zadostnih sredstev za preživljanje družinskih članov, za katere so bile podane vloge," je sporočila Alenka Drenik Rangus s PU Novo mesto.

In še: "Po odobritvi vlog teh dodatkov ni bilo več obračunanih in so bili prikazani zgolj minimalni osebni dohodki. S tako prilagojenimi lažnimi plačilnimi listinami je bil upravni organ preslepljen, da je izdal dovoljenja za prebivanje petim vlagateljem, oziroma skupno 18 tujcem in njihovim družinskim članom. Po navedenem so bili takšni vlagatelji upravičeni do socialnih transferjev, ki so se upoštevali v nadaljnjih postopkih pridobitve dovoljenj za prebivanje."

Prijavljeni v nedograjeni hiši

Za dokazovanje kaznivih dejanj so preiskovalci v predkazenskem postopku izvedli številna opravila (zbiranje obvestil in pridobitev dokumentacije), pridobili bančne podatke in opravili hišne preiskave v stanovanjskih in poslovnih prostorih.

"Tako smo na pristojno državno tožilstvo podali skupno pet kazenskih ovadb zoper pet vlagateljev, zraven pa smo zaradi sostorilstva ovadili tudi odgovorno osebo pravne osebe delodajalca in tudi samo pravno osebo za skupno 54 kaznivih dejanj overitev lažne vsebine in skupno 76 kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno tožilstvo," je nadaljevala Drenik Rangusova.

"Prav tako smo naknadno zoper isto odgovorno osebo istega delodajalca vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve 16 kaznivih dejanj overitev lažne vsebine, saj je ta preslepil uslužbenke upravne enote, da so 16 tujih delavcev, državljanov Kosova, prijavile za začasno prebivanje na naslovu, kjer pa ti dejansko sploh niso prebivali, saj za to v nedograjeni hiši ni bilo pogojev."

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:30 25.oktober 2023.

    Ubodi delavci,ko bodo enkrat dobili izračun za penzijo