Slovenija > Črna kronika
163 ogledov

Global, eno leto po tragediji

Dodeljevanje licenc varnostnim službam je bilo pod vodenjem ministra Dragutina M Žurnal24 main
V torek bo minilo eno leto od nasilja nad Gorazdom Čamernikom pred Globalom.
 

Do interpelacije

Nezadovoljstvo s podpisovanjem žalne knjige, ki je sledilo Gorazdovi smrti, je bilo eden od največjih spontanih množičnih dogodkov v Sloveniji. Opozicijo je spodbudilo k vložitvi interpelacije zoper notranjega ministra Dragutina Mateja.

Brutalni pretep mladega Gorazda je eno od najtežje razumljivih nasilnih dejanj v Sloveniji v zadnjih letih. Spomnimo, da sta se varnostnika družbe VIP David Bukovac in Sead Suljanović znesla nad Gorazdom Čamernikom, ki je nekaj dni pozneje zaradi posledic pretepa umrl.

Po Gorazdovi smrti se je pojavila vrsta ugibanj. Spodbudili so jih nekateri dogodki, predvsem Suljanovićevo izginotje. Že nekaj dni po Gorazdovi smrti se je pojavila uradna informacija, po kateri naj bi Suljanović pobegnil v tujino, Gorazdovi bližnji pa so ugibali, ali ni bil Suljanović policijski ovaduh in je zato policija zamižala na obe očesi. Pred nekaj meseci pa je Suljanović povedal, da se je še tri tedne po mladeničevi smrti skrival v Sloveniji in da mu je pri pobegu pomagal lastnik varnostne službe VIP Danijel Praštalo.

Domnevne vezi s policijo
Tudi Danijel Praštalo je bil tarča govoric, še posebno ker ni izgubil licence za opravljanje storitev varovanja. Je tudi Praštalo povezan s policijo oziroma ministrstvom za notranje zadeve? Takšna ugibanja niso bila nikoli potrjena, a tudi niso potihnila.

Od nasilja pred Globalom do aretacije
1. Spor. V noči na nedeljo (7. oktobra 2007) so se pred vhodom v nočni klub Global sprli osumljena Sead Suljanović, David Bukovac in pokojni Gorazd
Čamernik.
2. Napad.
Po izmenjavi nekaj ostrih besed in žaljivk je Čamernik odšel stran od vhoda v lokal, za njim pa naj bi pritekla osumljena Bukovac in Suljanović, ki naj bi Gorazda najmanj enajstkrat udaril.
3. Smrt. Gorazda Čamernika so reševalci odpeljali v klinični center, kjer so zdravniki ugotovili hude poškodbe in pozneje možgansko smrt. Desetega oktobra so potrdili smrt.
4. Pobeg. Na podlagi posnetkov varnostnih kamer so 12. oktobra pred sodišče privedli 53-letnega varnostnika Davida Bukovca. Drugi osumljenec Sead Suljanović je pobegnil.
5. Predaja. Sodišče je 18. oktobra za Suljanovičem razpisalo tiralico. Policija v BiH ga je junija 2008 prijela in zaslišala. Suljanovič se je predal 12. avgusta..A. S.
Smrt pred Globalom je sprožila množično prižiganje sveč in proteste.

Kje so danes?
Sead Suljanović
12. avgusta se je na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana predal slovenskim varnostnim organom. V priporu čaka na začetek sojenja.
David Bukovac V priporu je do konca sojenja, ki se je proti njemu na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo aprila.
Daniel Praštalo Lastnik varnostne službe VIP je varoval skupino RBD. Proti njemu teče postopek odvzema licence.
Tugo Stary Še vedno zastopa družbo Nad mestom, nekdanjo lastnico Globala, ukvarja pa se tudi z nepremičninami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.