Slovenija > Črna kronika
109782 ogledov

Grozljiva nesreča v gozdu, Jože umrl v nekaj sekundah

Novice: Na vidiku nova kriza - razno 13.12.12. hlodi, lesna industrija, zaga, drva, gozdarji, nakladalnik lesa, Shutterstock Fotografija je simbolična.
Jože Fink je v okolici Dvora na Dolenjskem pri podjetniku Mitji Zupančiču naročil odvoz hlodovine. Toda rutinsko gozdno delo se je zanj končalo tragično.

Dolenjec Jože Fink je že prej sodeloval z Mitjo Zupančičem, podjetnikom iz Straže, in tudi za zanj usodni četrtek, 13. avgusta 2020, se je z njim dogovoril za odvoz hlodovine iz gozda blizu Doljnega Ajdovca pri Dvoru.

Nakladanje debel je v večini primerov tako rekoč rutinsko opravilo, a tudi takrat lahko pride do nesreče. In v tem primeru na žalost je. Zupančič je dopoldne na prvi deponiji naložil vso hlodovino in se zapeljal do naslednje, kjer sta Jože in njegov nečak še merila hlode. Nekaj meritev sta že dokončala in Zupančič je debla naložil, da sta lahko nadaljevala z delom.

Obležal na tleh

Po dogovoru naj bi šel nato Jože peš do naslednje deponije, sorodnik pa naj bi mu sledil s svojim avtom, parkiranim za tovornjakom. A nekaj hlodov mu je bilo v napoto in Zupančič jih je začel umikati. Ko je dvignil enega od njih, je začutil, da je nekaj narobe. Umaknil je dvigalo in preveril, kaj se je zgodilo: Finka je našel ležečega na tleh, mrtvega. Deblo naj bi ga stisnilo in zaradi hudih poškodb je umrl v nekaj sekundah.

Mitja Zupančič na predobravnavnem naroku na novomeškem okrožnem sodišču krivde za nesrečo ni priznal, že prej pa je izpovedal, da Jožeta ni ni mogel imeti v svojem vidnem polju. Tudi nečak je v preiskavi pojasnil, da je obtoženemu naročil, naj umakne hlod, da bi lahko zapeljal mimo, ni pa mu bilo jasno, zakaj bi se stric, namenjen na naslednjo deponijo, vrnil, saj se drobnega lesa praviloma ne meri.

Sojenje šele prihodnje leto

Toda tudi iz mnenja izvedenca za varstvo pri delu in požarno varnost izhaja, da je Zupančič kršil tako zakon kot različne pravilnike, denimo o varnosti in zdravju pri uporabi delovne opreme, po katerem, "da če delavec, ki uporablja delovno opremo, namenjeno za dvigovanje prosto visečih bremen, ne more neposredno ali s pomočjo dodatne opreme opazovati celotne poti bremena, ga mora med delom voditi pristojna usposobljena oseba". Tukaj je tudi še pravilnik o varstvu pri delu v gozdarstvu, ki določa, da pri nakladanju z nakladalnikom ne sme biti nihče v dosegu bremena, "sortimenti pa morajo biti pripravljeni tako, da je omogočeno nakladanje brez nevarnosti za delavce".

Okrožna državna tožilka Barbara Prevolšek Rajić je zato zoper Zupančiča vložila obtožnico zaradi ogrožanja varnosti pri delu. Neuradno smo izvedeli, da bi kazen lahko odslužil z družbeno koristnim delom, njegov zagovornik, odvetnik Samo Plantan, pa naj bi vztrajal pri pogojni kazni. Sojenje se bo predvidoma začelo prihodnje leto.

Komentarjev 2
  • brencl 15:43 16.junij 2023.

    Čemu sploh sodniki grozijo s štrajki, saj že tako prepočasi delajo!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 07:38 16.junij 2023.

    Grozna nesreča in prav je da se razišče ozadje. ČČe je tako kot je zapisano je očitno šlo za nesrečo in upam, da človek ne gre v zapor. Včasih so sodbe lahko zelo krivične. Kriv na prostosti, nedolžen v zaporu.