Slovenija > Črna kronika
2 ogledov

Homeopatinja čaka na odločitev sodišča

Žurnal24 main
Nekdanji zdravnici Darji Eržen, ki naj bi s homeopatskim zdravljenjem povzročila smrt 42-letnika, bodo sodili decembra.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem sodnega izvedenca medicinske stroke nadaljevalo vnovično sojenje bivši zdravnici Darji Eržen, ki naj bi leta 1996 s homeopatskim zdravljenjem povzročila smrt 42-letnega Janeza Podgorška. Ker je obtožena na ustavno sodišče vložila pritožbo zaradi sojenja po zastaranju, bodo z nadaljevanjem sojenja na kranjskem okrožnem sodišču počakali do odločitve ustavnega sodišča. Tako se bo sojenje, če bo še potrebno, nadaljevalo 12. decembra.

Zadeva zastarala lanskega novembra
Vnovično sojenje Erženovi, ki jo je kranjsko sodišče leta 2002 že spoznalo za krivo, se nadaljuje na podlagi načelnega mnenja vrhovnega sodišča, da se lahko v tem primeru obravnava nadaljuje tudi po preteku roka desetih let, po katerih tovrstno kaznivo dejanje zastara. Spomladi je Erženova na ustavno sodišče vložila ustavno pobudo glede stališča o načelu absolutnega zastaranja kazenskega pregona, ki jo ustavno sodišče obravnava absolutno prednostno.

Imenovan novi izvedenec medicinske stroke
Čeprav še ni jasno, ali se bo sojenje zoper Erženovo sploh nadaljevalo, je kranjsko sodišče junija imenovalo novega izvedenca medicinske stroke Gorazda Lešničarja iz Splošne bolnišnice Cerklje, ki je ugotovil, da Erženova kot zdravnica ni ravnala primerno. Svoje mnenje je podrobneje predstavil tudi na današnji glavni obravnavi, na kateri je pojasnil, da bi bila dolžnost Erženove poučiti svojega pacienta o ustreznem protimalaričnem zdravljenju in da ga ne bi smela zavajati s homeopatskimi protimalaričnimi kapljicami.

Glavna obravnava se nadaljuje decembra
Zagovornica Erženove je opozorila, da se je Lešničar pri izdelavi mnenja opiral na zapiske obdolžene, ki so bili iz sodnega spisa izločeni kot nezakonito pridobljeno dokazno gradivo. Zato je tudi predlagala izločitev njegovega izvedenskega mnenja. Vendar pa je sodni senat sklenil, da se izvedenec z izločenimi dokazi ni seznanil in je v mnenje zapisal le splošne navedbe.

Ob strinjanju zagovornice Erženove, ki je predlagala še pridobitev izidov mikrobioloških raziskav, in tožilke je predsednica sodnega senata Marjeta Dvornik danes sklenila z nadaljnjim postopkom počakati do odločitve ustavnega sodišča. Tako je glavno obravnavo prekinila in njeno nadaljevanje razpisala za 12. december.

Ključni dokaz pridobljen nezakonito
Kranjsko okrožno sodišče je februarja 2002 Erženovo sicer že spoznalo za krivo in ji dosodilo kazen osmih mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let. Potem ko je višje sodišče sodbo potrdilo, pa je vrhovno sodišče ugotovilo, da je bil ključni dokaz tožilstva, to je predpis zdravljenja za Podgorška in homeopatski pripravki, pridobljen nezakonito. Zato je sodbo razveljavilo in zadevo predlani vrnilo na kranjsko okrožno sodišče v vnovično obravnavo. Erženovi pa je kmalu po samem dogodku zdravniška zbornica odvzela zdravniško licenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.