Slovenija > Črna kronika
3 ogledov

Hrvaško morje lani vzelo 17 življenj

hrvaška morje Shutterstock
V pomorskih nesrečah v letu 2012 je v hrvaškem Jadranu umrlo 17 ljudi, 42 je bilo ranjenih, štiri pa uradno še pogrešajo.

Na Hrvaškem so lani opravili 365 reševalnih akcij na morju, v katerih so na varno prepeljali 825 ljudi, so danes sporočili s pristojnega hrvaškega ministrstva. Obenem so povedali, da je v pomorskih nesrečah umrlo 17 ljudi, 42 je bilo ranjenih, štiri pa uradno še pogrešajo. Kot so pojasnili, je bila večina reševalnih akcij v času turistične sezone, največkrat pa so reševali tuje državljane in plovila.

Za STA so na ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo povedali, da statističnega pregleda na podlagi državljanstva oseb, ki so potrebovale pomoč na morju, ne pripravljajo, so pa potrdili, da je pod slovensko zastavo plulo 13 plovil od skupaj 167, ki so jih reševali. Reševalci so morali največkrat posredovati zaradi okvare motorjev ali pomanjkanja goriva ter zaradi potrebe po zdravniški pomoči.

Krivo je pomanjkanje izkušenj

Več kot 50 plovil je lani nasedlo, deset se jih je potopilo, obravnavali so tudi 12 trčenj plovil, sedemkrat pa gasili požare na plovilih. Reševalne akcije so sprožili tudi v primerih 20 plavalcev, 18 potapljačev in 11 deskarjev.

Poleg neugodnih vremenskih razmer so bili za večje število nesreč krivi še pomanjkanje navtičnih izkušenj, slaba opremljenosti plovil in neustrezno ravnanje posadk, so še poudarili na ministrstvu.

Kot so spomnili, so leta 2011 rešili 876 oseb, 20 pa jih je umrlo. Leto pred tem so rešili 944 ljudi, medtem ko jih je umrlo 24.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.