Slovenija > Črna kronika
536 ogledov

Kriminalci informacije dobivali kar s sodišča

Policija Saša Despot
Celjski kriminalisti so 15 oseb kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj, tudi zaradi prometa z mamili.

V šestih primerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38 primerih pa za neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili, je danes povedal vodja celjskih kriminalistov Damijan Turk.

Kot je Turk dejal v izjavi za medije, so ob zaključku operativnih aktivnostih konec prejšnjega tedna na celotnem območju Slovenije izvedli 16 hišnih preiskav ter 12 osebam odvzeli prostost. V petek so potem sedem osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor.

Po Turkovih besedah so kriminalisti v preteklih dneh zaključili obsežni preiskavi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja in izdaje tajnih podatkov. V času kriminalističnih aktivnosti, s katerimi so začeli sredi lanskega leta, so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Preprodajali kokain, konopljo in prevažali ilegalne migrante

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da na širšem celjskem območju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri je sodelovalo več državljanov Slovenije, BiH ter Severne Makedonije. Združba je delovala tako, da je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje.

Prav tako so posamezni člani kriminalne združbe organizirali prevoze ilegalnih migrantov. Kriminalisti so ugotovili, da so v štirih primerih organizirali prevoze ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Prevoz ilegalnih migrantov so organizirali iz Hrvaške, čez Slovenijo, v Italijo.

"V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe z 58 migranti in dvema voznikoma ustavili med prevozom v Italijo. V dveh primerih pa je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo," je dejal Turk.

S kriminalno združbo sodeloval uslužbenec sodišča

Med preiskavo so kriminalisti zaznali, da kriminalna združba oz. njeni posamezni člani razpolagajo z občutljivimi podatki o aktivnostih policije. V nadaljevanju so policisti ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča, in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju.

Zapisnikar sodišča, ki je bil na sodišču zaposlen od leta 2018, je v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja sporočal tajne podatke članom kriminalne združbe. Kriminalno združbo je tako obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

"Po doslej zbranih ugotovitvah je zapisnikar, ki mu grozi do osem let zapora, neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj sto zaupnih dokumentov sodišča okrnjena," je dodal Turk.

Izpostavil je še, da so bili osumljenci stari od 22 do 50 let, starejši med njimi pa so stari znanci policije.

Zapisnikar imel dostop do zaupnih podatkov

S celjskega okrožnega sodišča so danes sporočili, da je imel zapisnikar glede na naravo svojega dela na delovnem mestu dostop do določenih, tudi zaupnih podatkov. "Sodišče je takoj poskrbelo, da osumljeni nima več nobene možnosti dostopa do kakršnih koli podatkov, niti nima več možnosti nenadzorovanega vstopa v stavbo sodišča. Osumljenemu pa je tudi že prenehalo delovno razmerje," navajajo na sodišču.

Dodali so tudi, da nobena institucija, žal tudi sodišče ne, ne more stoodstotno zagotoviti, da ne bi prišlo do takih primerov, saj v delovnem procesu, kakršen je sodni postopek, ne gre brez sodelovanja ljudi. Na Okrožnem sodišču v Celju vseskozi posvečajo veliko pozornost varnosti podatkov, še posebej zaupnih. Da nadzorni mehanizmi delujejo, pa se odraža tudi v dejstvu, da je bil konkretni primer tudi odkrit, so še zapisali na sodišču.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
 • miškolin 17:29 19.april 2021.

  Nič novega žurnal24.si. Ta izmeček je 100% levičar, kot celotno sodstvo in tožilstvo. Tu pa res ni kaj druzga za pričakovat, kot delovanje proti lastni državi in narodu.

 • Avatar Leon
  Leon 16:59 19.april 2021.

  Kdo lahko dokaže ,da takšnih primerov ni tudi drugod v institucijah pravne države ? Kaj pa zdravniki ,ki so zlorabljali Covid virus in si izplačevali visoke dodatke medtem ,ko so delali v zasebnih klinikah ? Nič koliko je bilo primerov ...prikaži več ,samo tistega ,ki bi prvi vrgel kamen ni ! Vsak se boji za svoje delovno mesto o katerem odločajo prav ti ljudje ,ki zlorabljajo in kradejo . Zdravniška zbornica je dokaz ,da je edini interes ,lastni interes .

 • ode 16:48 19.april 2021.

  Tega so slučajno dobili. Sodili mu bodo tisti, ki so mu to več let omogočali - zavestno ali iz malomarnosti in nesposobnosti. Koliko je še takšnih lopovov po naših sodiščih, ki jih ne bodo nikoli odkrili, ker uživajo popolno zaščito ...prikaži več svojih lopovskih šefov. V normalni državi bi zaradi tega letele glave od najvišjega navzdol do zadnjega bednega sodnega potrčkota.