Slovenija > Črna kronika
60 ogledov

Isti voznik dvakrat v napačno smer?

napačna smer Bobo
Na gorenjskem danes dvakrat vožnja v napačno smer po avtocesti. Policisti domnevajo, da je šlo za istega voznika.

Prvič se je po nasprotni smeri avtoceste vozil nekaj pred 10. uro proti Torovem, drugič pa okoli 14. ure proti Kranju.

V obeh primerih je bilo javljeno, da v nasprotno smer vozi neznani voznik z manjšim osebnim avtomobilom sive barve.V drugem primeru je bilo ugotovljeno še, da gre za vozilo Renault clio.
Policisti voznika še niso izsledili. Zato kranjski policisti prosijo vse, ki imajo kakršnekoli informacije o dogodku, da to sporočijo na številko 113 oziroma anonimni telefon 080 1200.

Na naših cestah se to dogaja vsak mesec

Bojan Kos s Policijske uprave Kranj je ob tem opozoril, naj vozniki, ki opazijo vožnjo vozila v napačno smer, zmanjšajo hitrost, vklopijo vse štiri smernike, vozijo previdno in upoštevajo varnostno razdaljo. Poleg tega naj se vozniki hitro umaknejo na najbližje počivališče ter pokličejo na interventno številko 113 in o tem obvestijo policijo.

Kos pojasnjuje, da se to dogaja dokaj redko. Točnih podatkov sicer na policiji nimajo, vendar naj bi se povprečno enkrat na mesec zgodil primer vožnje v napačno smer. Do tega lahko po navedbah Kosa pride, ko voznik nenamerno spregleda signalizacijo ali pa vozi pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi. Večinoma gre za starejše udeležence v prometu, ki imajo slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo.

Ob vozniško dovoljenje

Ob tem je še poudaril, da v primeru izsleditve policija takega voznika kaznuje z globo 1.200 evrov in z 18 kazenskimi točkami ter mu odvzame vozniško dovoljenje. Poleg tega preverjajo, ali so podani razlogi za sum kakega kaznivega dejanja.

Na Darsu namenjajo razmeroma veliko sredstev, da bi na vseh priključkih na avtocesto preprečili vožnje v napačno smer, in sicer s primerno prometno signalizacijo ter z zaznavanjem takšnih voženj s posebnim sistemom za nadzor in vodenje. Poleg tega tudi prek elektronskih portalov nad posameznimi odseki avtocest in hitrih cest, je pojasnil Marjan Koler z Darsa.

Komentarjev 5
  • mph 23:29 08.avgust 2013.

    To podpiram in zagovarjam od trenutka, ko se je prvič pojavila ta ideja. Tako imajo na kritičnih mestih marsikje v tujini. Ampak pri nas bo ceneje umiranje kot kaže, kot, da bi se nekdo resno lotil tega problema.

  • mph 23:28 08.avgust 2013.

    Kaj z vsemi kamerami, ki vse posnamejo in ki lahko avtomatično preberejo tablice, da ne morejo najti voznika???? Ali je morda kakšen z vezami pri koritu?

  • Žurnalček 20:38 08.avgust 2013.

    Polcaji , da vas samo spomnim , da imate toplo zakurblana 2 helikopterja na Brniku , ki v slučaju takšne intervencije , ne rabijo čakati dohtarje in lahko vzletijo v 5 min, sploh pa , če jim kretenoid vozi po ...prikaži več AC pred nosem heli baze. Jaz tolko , vi pa še to ne , čeprav ste plačani za našo varnost.