Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Italijana kriva za smrt slovenskih potapljačev

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Italijanska potapljšaka inštruktorja sta kriva za smrti dveh slovenskih potapljačev. Tako je razsodilo tržaško sodišče.

Fabio Bozzato in Roberto Bendotti, potapljaška inštruktorja iz Bergama, sta kriva uboja iz malomarnosti.  Sodnik ju je obsodil na osem mesecev zapora z odlogom prestajanja zaporne kazni, poročajo Primorske novice. Oba se bosta na sodbo pritožila.

Od tragedije v naravnem rezervatu Miramare bo kmalu minilo pet let. Konec julija 2010 sta se slovenska potapljača Žiga Dobrajc in Samo Alajbegović udeležila predstavitve potapljaške opreme na (pol)zaprti krog (rebreatherjev) in usposabljanje, ki ga je organiziralo podjetje N.U.E.T. iz Bergama oziroma 54-letni Bozzato in 36-letni Bendotti.

Zadnji potop, v nedeljo, 25. julija 2010, je bil za oba slovenska potapljača usoden. Dobrajca, ki je imel prvi težave, so potegnili na čoln in na obali oživljali. V tržaški bolnišnici je umrl tri dni zatem. Alajbegovića pa so mrtvega našli šele štiri ure po tem, ko so začeli reševati Dobrajca. Na obdukciji so ugotovili, da je bila pri obeh vzrok smrti zadušitev zaradi utopitve.

Komentarjev 3
  • Skippy 14:37 20.marec 2015.

    Le kakšne kazni pa bi dal za nesrečo? Koliko dodatnih življenj bi še uničil? V germanskih državah bi dobila še veliko nižjo kazen kot v Italiji.

  • marabunta 12:48 20.marec 2015.

    le kakšno kazen bi dosodili, če bi bilo obratno in bi bili inštruktorji Slovenci in žrtve Italijani...

  • erikkk 11:19 20.marec 2015.

    kazni so definitivno premajhne