Slovenija > Črna kronika
17090 ogledov

Iz zasede ubit 22-letnik, glasbenik ranjen

Puška Profimedia
V navzkrižnem ognju je 3. septembra lani umrl 22-letni Sabostjan Kovačič, krogla je zadela tudi Demirja Brezarja. V Novem mestu se je danes začelo sojenje Mirku Pilingerju in Dejanu Novaku.

Na usodno soboto, 3. septembra lani, je imel glasbenik Demir Brezar nastop v romskem naselju Žabjak (Brezje). Po končani zabavi se je z dekletom in dvema prijateljema namenil nazaj proti Novemu mestu: seata alhambro je vozilo njegovo dekle Alma P., sam je sedel poleg nje, zadaj pa 22-letni Sabostjan Kovačič in Aleksander Zorec.

Mirko Pilinger | Avtor: D. M. Mirko Pilinger (levo) in Dejan Novak D. M.
V audiju A6 pa jim je sledil takrat 20-letni Dejan Novak s še tremi potniki, eden od njih je bil 25-letni Mirko Pilinger, ki ga kličejo Miki, oborožen s puško neznane znamke. Novak je zapeljal pred seata in ga prisilil, da je ustavil. Iz današnjega pripovedovanja prič na okrožnem sodišču v Novem mestu smo razbrali, kaj je sledilo.

Videl, kako je brizgnila kri

"Zagledal sem Pilingerja, ki je stal ob našem avtu in začel streljati. Najprej je počilo prednje vetrobransko steklo, drobci so me zadeli v glavo. Sklonil sem se in takrat sem v obraz dobil kroglo. Punci Almi sem rekel, da sem ustreljen in odpeljala me je na urgenco," je dejal Brezar.

Aleksander Zorec je po svojih besedah pobegnil iz avta: "Tekel sem na varno na dvorišče bližnje hiše in od tam videl, kako je Pilinger ustrelil Sabostjana v glavo. Iz rane je brizgnila kri, z zgornjim delom telesa je obvisel skozi okno, ko je Alma speljala, pa je padel iz avta in obležal. Šele na urgenci, kamor me je peljal prijatelj, sem izvedel, da je ranjen tudi Demir."

Kot je še dodal, je dvakrat ali trikrat s pištolo ustrelil tudi pokojni Kovačič, krogle so ranile 19-letnega moškega in 26-letno žensko v audiju.

Zagovarjata se z molkom

Pilinger je zatem zbežal in se okrog pol osmih zjutraj sam predal policistom. Okrožna državna tožilka Barbara Prevolšek Rajić mu zdaj očita umor in poskus uboja, Dejanu Novaku, ki se brani s prostosti, pa pomoč pri obeh dejanjih.

Danes sta oba izustila enak kratek stavek: "Zagovarjal se bom z molkom."

Igor Grošelj, Adam Molan | Avtor: D. M. Zagovornika obtoženih Igor Grošelj (levo) in Adam Molan D. M.
Zgovornejši je bil oče umorjenega Sabostjana, Miro Brajdič: "Zlatka K. me je poklicala iz Brezja, da je Miki ubil mojega sina. Z ženo sva se takoj odpeljala tja, Sabostjan je ležal na tleh, okrog so že bili policisti. Zbralo se je tudi približno sto Romov, ki so vpili: 'Miki ga je ustrelil!' Slišal sem tudi, da so sinu nastavili zasedo na obeh straneh ceste, da ne bi mogel pobegniti."

Povod je bila fotografija na facebooku

Razkril je tudi, kaj je bil povod za strelski napad: "Sabostjan je kakšen teden prej na facebooku objavil fotografijo Mikijeve punce. Ko sem to videl, sem mu takoj rekel, naj jo izbriše. To je tudi storil, a Pilinger je že začel groziti. Srečal je namreč mojega tasta in mu rekel, da bo Sabostjana ubil. Z grožnjami sem seznanil sina, vendar se mi zdi, da jih ni jemal resno."

Brajdič ni hotel Pilingerjevemu zagovorniku, odvetniku Adamu Molanu, navesti imen Romov, ki so mu povedali za zasedo, ker da so mu takoj rekli, da na sodišču ne bodo pričali, z njimi pa  da si ne želi konflikta. Prav tako mu ni znano, da bi njegov sin imel pištolo, je pa to pri njem prej že videl Aleksander Zorec. Brajdič je še dejal, da je na dan obračuna Pilingerja v novomeški Qlandiji srečala njegova hči in da je dejal, da bodo kmalu "pokale kosti".

Komentarjev 6
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:51 21.junij 2023.

    Cigani so pa zadnje čase kar pogosto glavni akterji črnih kronik. Dokler se pobijajo med sabo je meni vseeno, samo v civilizacijo naj ne hodijo.

  • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 16:41 21.junij 2023.

    Dajte jima 30 let zapora. Škoda, da nimamo smrtne kazni. Tile so povsem brez koristi za družbo.

  • Yanez 15:18 21.junij 2023.

    V živalskem svetu velja, da se samci borijo za samice tudi za ceno svojega življenja. Pa bi si mislil, da je Homo Sapiens, kot najnaprednejše bitje na tej naši Zemlji, v stotisoč letih razvoja to že presegel...