Slovenija > Črna kronika
31628 ogledov

Naš poslovnež vse priznal in plačal 720 tisoč evrov kazni

družina, finance, moški, par, stanovanje, kriza, denar Profimedia
Osem obtoženih je po ugotovitvah policije pridobilo protipravno premoženjsko korist v višini okoli 3,3 milijona evrov. Obtoženi poslovnež je plačal drugo najvišjo denarno kazen pri nas doslej.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je krivdo priznal lastnik Aktiva skupine Mihael Strmljan. S tožilstvo je sklenil sporazum o priznanju krivde, poroča Delo. 

Združba, v kateri je bilo osem obtoženih, je izdajala fiktivne račune v slovenskih podjetij, potem pa denar nakazala v Bosno in Hercegovino, nato pa gotovino dvigovala pri nas. Osem obtoženih je storilo različna kazniva dejanja, s katerimi so pridobili okoli 3,3 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. 

Strmljan je za Delo dejal, da ni vedel, da gre pri njegovem početju za kaznivo dejanje. V njegovem primeru naj bi bilo izdanih za 1,3 milijona evrov fiktivnih računov za posle, ki se niso zgodili. Denar se je vrnil v Slovenijo in prek gotovinskih dvigov končal pri poslovnežu. 

Strmljan je pred sklenitvijo sporazuma s tožilstvom plačal vse utajene davke in poravnal vso škodo svojemu podjetju. Kot navaja Delo je Aktivi vrnil več kot milijon evrov in plačal denarno kazen v višini 720.000 evrov. Tožilec je predlagal še plačilo 280.000 evrov v dobrodelne namene. Aktiva je na račun organizacij, ki delajo v javnem interesu, nakazala 100.000 evrov. 

Gre za drugo najvišjo denarno kazen, piše Delo in dodaja, da je bila najvišja stranska denarna kazen leta 2013 dosojena lastniku družbe CGP Dariju Južni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 17:57 15.maj 2024.

  aja, a svetovalec je bil pa Snežko, ki je v vseh medijih oglaševal, kako odpreti firmo v Bosni in nategniti Slovenijo. Njemu uspeva super mi je pa žal ml.hčerke, ki jo zlorablja za finančne špekulacije.

 • McBobo 16:12 15.maj 2024.

  Ta denar od kazni si bodo razdelili ta rdeči. Jenul, kovačeva itd. poplavljenci pa še kar čakajo na evropska sredstva, ki so bila že nakazana in seveda tudi že prihvatizirana. Plešite plešite, če vam je še do plesa.

 • Naklonsky 11:57 15.maj 2024.

  A ni že čas, da bi se kdo spomnil še na našega ptiča?