Slovenija > Črna kronika
23045 ogledov

Janez Janša imel na sodišču zaveznika

Janez Janša D. M.
Na sojenju nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši, ki ga bivši direktor STA Bojan Veselinovič toži zaradi žaljive obdolžitve, končno pričal trenutni v.d. direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija.

Ivan Janez Janša je kot predsednik vlade maja 2021 objavil tvit: "Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike." Bojanu Veselinoviču naj bi tako očital, da jel sokriv za  smrt odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije (STA) Boruta Meška, ki mu je novembra 2009 vročil izredno odpoved zaposlitve. Meško je pozneje umrl zaradi bolezni. "Nisem trdil, da je Veselinovič umoril Meška z nožem ali s sekiro, je pa prispeval k poslabšanju njegovega zdravja, ko ga je vrgel na cesto," je svoj zapis podrobneje razložil Janša.

Zahteval naj bi ovajanje

Nekdanji direktor STA, ki zatrjuje, da je Meško dobil odpoved zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti, ko niso še ničesar vedeli o njegovi hudi bolezni, Janšo zaradi žaljive obdolžitve toži na celjskem okrožnem sodišču. Dosedaj je že pričal Alen Pivk, ki je na STA zaposlen od leta 2005, Meška pa je, izmenjaje se s kolegom Urošem Urbanijo, nadomeščal v času bolniške odsotnosti.

Končno je svojo plat zgodbe predstavil tudi Urbanija, trenutno v.d. direktorja Televizije Slovenija, ki se je poprej dvakrat opravičil, enkrat zaradi službenih obveznosti v Ljubljani in drugič udeležbe na okrogli mizi v Bruslju.

"Kar se je zgodilo, se ne bi smelo nobenemu novinarju, še najmanj pa novinarju v demokratični državi," je začel izpoved, uperjeno proti Veselinoviču. "Kmalu po prihodu Veselinoviča na STA spomladi 2009 so se stvari začele hitro odvijati. Od Meška je tako zahteval dnevna poročila, kar ne bi bilo sporno, če ne bi v njih pričakoval taktiko ovajanja oziroma izpostavljanja delavcev, ki so dnevno izstopali bodisi po presežkih bodisi pomanjkljivostih. Meško mi je rekel, da niti v osemdesetih letih ni ovajal, to se mu je zdelo absurdno."

Meditiral ob Podpeškem jezeru

Veselinovič je, tako Urbanija, Meška tudi poniževal pred sodelavci. "Od njega je nato zahteval projekt priprave na evropske volitve, ki ga je Meško zaupal meni, na to sem tudi opozoril Veselinoviča. Kljub temu je Mešku izrekel opozorilo pred odpovedjo, kar ga je seveda prizadelo. Maja istega leta je šel za dva meseca na bolniško zaradi psihičnih pritiskov. V tem času je Veselinovič, ki se kot direktor ne bi smel vtikati v vsebino, dopise pošiljal meni, denimo, zakaj smo objavili izjavo tega in tega poslanca, vedno je šlo za isto politično stran."

Meško je med odsotnostjo pogosto meditiral ob Podpeškem jezeru in tam ga je po svojih besedah obiskoval Urbanija: "Takrat mi je prvič omenil svojo preteklo bolezen, sedem let nazaj je dobil raka. Bal se je, da bi se zaradi psihičnih pritiskov ponovil. Skrbelo ga je za službo, zdravje in družino, imel je dva mladoletna otroka. Že prvi dan po vrnitvi z bolniške mu je Veselinovič naložil dela, ki niso imela veliko pomena. Pritiski so se še stopnjevali. In ni res, da ni vedel za njegovo bolezen. Zadnja dva tedna me ni bilo več tam, zapustil sem STA, a vem, da je Meško spet vzel bolniško zavoljo bolečin v hrbtu, takrat je tudi dobil izvide o bolezni."

Veselinovič je danes zanikal, da bi bil seznanjen z Meškovo predajo projekta evropskih volitev Urbaniji, in da bi izvajal mobing nad prvim oziroma obema. Dejstvo je tudi, da je Meško za ponovitev bolezni izvedel 3. decembra, odpoved pa je dobil prej, in da je bil Urbanija sopodpisan pod pismo, ki so ga uredniki naslovili na Veselinoviča, da Meško ne izpolnjuje svojega dela. Urbanija je tudi priznal, da je višino Veselinovičeve plače sam razkril Janši. Ta je bila dobrih 6200 evrov bruto oziroma 3.900 neto.

Prizadet zaradi zlorabe nesrečne zgodbe

Po današnji obravnavi je dal Veselinovič daljšo izjavo: "Janeza Janšo tožim zaradi njegovega tvita, da sem sodeloval pri umoru nekdanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška. Boleče so te obtožbe.  Toliko bolj sem presunjen zaradi zlorabe te nesrečne zgodbe, ki se je končala z Meškovo smrtjo . Umrl je zaradi raka. Za to njegovo hudo bolezen nisem vedel niti v času odpustitve niti prej. Na sodišcu se je izkazalo, da je za diagnozo tudi on sam izvedel po novembru 2009, ko je bil razrešen. Naj se nekdanji premier in njegova obramba še tako trudijo dokazati, da je bil žal pokojni Meško šikaniran in odpuščen iz političnih razlogov, menim, da se v obranavanem primeru ne bo izgubilo fokusa. Ne odloča se namreč o tem, ali je bila pred 14 leti odpoved delovnega razmerja in razrešitev, ki jo je podprlo več kot 90 odstotkov novinarjev, pravilna ali ne. Odloča se o grobi žalitvi, da sem sodeloval pri umoru Boruta Meška, kar je javno zapisal Janez Janša. Ni šlo za nikakršen umor, sploh pa ne moje sodelovanje pri njem! Pa četudi bi bilo res  vse, kar skuša  zdaj obramba dokazati prek cvetobera predlaganih pričevalcev, ki svoje zgodbe gradijo na potvarjanju in reinterpretaciji elektronskih sporočil iz leta 2009, vzetih iz konteksta tedanjih okoliščin, v katerih je bila STA.  Odločno zavračam, da bi ga kot direktor šikaniral. Nasprotno: dal sem mu priložnost, da končno začne opravljati delo odgovornega urednika. Če bi imel utemeljene razloge za trditve o izvajanju pritiskov nanj, bi zagotovo vložil tožbo zaradi mobinga. Pa tega ni storil."

Janša je bil krajši, po njegovem je današnje pričanje Urbanije potrdilo, da je "ravnanje Veselinoviča z Meškom pripomoglo k obnovitvi njegove bolezni".

Sojenje se bo nadaljevalo konec avgusta.

Komentarjev 40
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:19 17.junij 2023.

    Kako lahko bivši arestant še lahko sedi v parlamentu,to je lahko samo v naši greznici smrdečega deka

  • Kmodri 20:11 16.junij 2023.

    Gargamel in njegov bratranec Gargi se na vse pretege trudita, da bi sodišče postalo krivosodju! Posebej pa se trudita rehabilitirati domobrance in postaviti cerkev na oblast!

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:27 16.junij 2023.

    Ko je živel general Rupnik je obstajala tudi peščica Slovencev, ki so izdali Slovence in poznamo domobransko prisego. Tudi vemo kakšen razlog je je Janša navedel za vstop v komunistično partijo. Vemo, da Janša danes hoče spremeniti resnico o domobrancih ...prikaži večih in partizanih. Tudi vemo v kakšnih sumljivih okoliščinah je umrl med vojno Slovenski pilot vojaškega helikopterja . Tudi vemo, koliko je orožja Janša preprodal. No tule je premalo prostora , zato samo še tole JANŠ JE KRIMINALEC IN SODI NA DOB