Slovenija > Črna kronika
40 ogledov

Klofuta tožilstvu?

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Izvenobravnavni senat je zavrnil najmanj pet sklepov o odreditvi pripora zoper osumljence slovenske narkonaveze. Tožilstvo ni dovolj utemeljilo pripornih razlogov.

Po četrti uri popoldne nam je odvetnik enega izmed priprtih potrdil, da so dobili sklep zunajobravnavnega senata, in sicer da ni razlogov za pripor. Zadevo je nato še enkrat obravnavala oziroma jo dopolnila preiskovalna sodnica, ki je pripor še enkrat potrdila. In krog se zavrti: zdaj je namreč žogica zopet pri odvetniku, ki se lahko v 24 urah zopet pritoži (po naših informacijah se tudi bo), nato pa se bo ob tej pritožbi spet sešel izvenobravnavni senat, ki bo moral odločitev podati v naslednjih 48 urah.

Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča naj bi razveljavil pet sklepov preiskovalnega sodnika, in sicer v zvezi s priprtimi osumljenci v akciji Balkanski bojevnik. Kako to, da niso izpolnjeni pogoji za pripor (begosumnost, nevarnost vplivanja na priče in ponovitvena dejavnost), s sodišča še ne morejo sporočiti, odgovarjajo, da "vsi vpleteni sklepa še niso prejeli" in v skladu s sodnim redom javnosti o tem tako še ne morejo posredovati.

Tričlanski zunajobravnavni senat naj bi sicer sestavljala tudi soproga pravosodnega ministra Aleša Zalarja; odločitev senata pa bi lahko razumeli tudi kot "klofuto tožilstvu", saj so tožilci tisti, ki utemeljujejo razloge za pripor. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar se je na to odzvala z besedami, da pričakuje, "da vsi sodniki opravljajo svojo funkcijo v skladu s svojo prisego".

Ni še dokončno
Tudi če zunajobravnavni senat priprte izpusti, to še ne pomeni, da dejansko zapustijo celice pripora, saj lahko o zadevi še enkrat odloča preiskovalni sodnik. Po naših informacijah se je to že zgodilo in preiskovalni sodnik naj bi za dva osumljenca, ki sta pošto zunajobravnavnega senata že dobila, vendarle odredil, da ostaneta v priporu.

Brezigarjeva je pri tem izpostavila, da pričakuje, "da se bodo zadeve zares preiskale" in da bodo izpolnjeni vsi pogoji, da bo tožilstvo lahko pripravilo obtožnice.

Tošićev zagovornik še ni prejel pošte
Z
agovornik Dragana Tošića Janez Koščak iz Odvetniške pisarne Čeferin nam je dopoldne povedal, da odločitve sodišča še niso prejeli ne z jutranjo pošto ne po faksu.

"Če so odločili v soboto, pošte pred današnjim dnem niso mogli oddati," pravi Koščak. Z odločitvijo bo tako seznanjen jutri ali pa že danes, če bo sodišče poslalo kurirja.

Z ljubljanskega okrožnega sodišča so sporočili, da je izvensodni senat odločil o vseh sedmih vloženih pritožbah na pripor, vendar "lahko sodišče poda informacijo o odločitvi šele, ko je ta vročena strankam v postopku. V tem trenutku informacije o tem, ali so stranke v postopku z odločitvijo izvenobravnavnega senata že seznanjene, sodišče nima."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.