Slovenija > Črna kronika
88 ogledov

Kradli vozila pri nas in v Avstriji

zaseg
1/8
PU Maribor
Policisti so odvzeli prostost štirim osebam, ki so kradle motorna vozila. Vrednost doslej odkritih kaznivih dejanj znaša okrog 260.000 evrov.

Kriminalisti SKP PU Maribor so skupaj s kriminalisti Uprave kriminalistične policije in z avstrijsko policijo izvedli zaključno akcijo, v kateri so odvzeli prostost štirim osebam. Gre za moške, stare od 21 do 30 let, iz Maribora in okolice. Enemu so odvzeli prostost v Avstriji, trem pa na območju PU Maribor. Četverica je v Avstriji in Sloveniji kradla motorna vozila. Kot so dejali, gre za povratnike.

Zasegli avtomobile, avtomobilske dele in tudi puško

V okviru kriminalistične preiskave, ki je trajala od novembra 2013, so izvedli deset hišnih preiskav, v katerih so zasegli tri osebne avtomobile, starinsko motorno kolo, okoli 300 delov osebnih avtomobilov, vlomilsko orodje, specialno prirejeno za vlamljanje v vozila, specialne elektronske naprave za zagon motornih vozil, puško z daljnogledom in del ročne bombe. Odkrili so tudi prirejen prostor za proizvodnjo prepovedanih drog, približno od tri do štiri kilograme prepovedane droge (amfetamini), razne listine, mobilni telefon in SIM-kartice.

V začetni fazi preverjanja zaseženih vozil in njihovih delov je bilo ugotovljeno, da gre v večini za dele odtujenih vozil. Gre za dele, ki pripadajo 17 odtujenim vozilom v Avstriji in petim odtujenim vozilom v Sloveniji (v Mariboru in Ljubljani). Večina  vozil  je bila odtujena v letu 2013 in začetku leta 2014, nekaj pa je bilo odkritih tudi takih, ki so bila odtujena med letoma 2008 in 2012.

Skupna  vrednost vseh doslej odkritih kaznivih dejanj znaša okoli 260.000 evrov, verjetno pa bo ta številka še večja.

Vlamljali v hiše, ko so bili lastniki doma

Četverica je kazniva dejanja izvrševala na dva načina. S primernim  vlomilskim orodjem so vlamljali v vozila in jih s pomočjo posebej prirejenih elektronskih naprav spravili v pogon. V več primerih pa so vlamljali v stanovanjske hiše tudi v času, ko so bili lastniki doma, poiskali ključe vozil in jih nato z originalnimi ključi odpeljali. Vsa ukradena motorna vozila so nato prepeljali na različne skrivne lokacije v Sloveniji, kjer so vozila nato razstavili oziroma razrezali ter jih prodajali po delih, tudi prek spletnih strani.

Avstrijski pravosodni organi so za organizatorja hudodelske združbe že izdali Evropski nalog za prijetje in predajo, o tem pa bo dokončno odločilo Okrožno sodišče v Mariboru oziroma Višje sodišče v Mariboru kot drugostopenjski organ v primeru pritožbe.

Članom hudodelske združbe grozi od treh mesecev do petih let zaporne kazni, vodji hudodelske združbe pa od šest mesecev do osem let zaporne kazni. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog pa je zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.

zaseg  | Avtor: PU Maribor PU Maribor

Povečanje kraj avtomobilov

Policija poudarja, da tatvine motornih vozil v Sloveniji praviloma izvršujejo domače organizirane združbe storilcev, ki se predvsem pri prodaji ukradenih osebnih vozil visokega cenovnega razreda, tovornih vozil, traktorjev in gradbenih strojev povezujejo z mednarodnimi organiziranimi združbami in posamezniki.

V zadnjih dveh letih je policija opazila povečanje tovrstnih tatvin, predvsem vozil srednjega in nižjega cenovnega razreda. Opazili so tudi povečanje števila tatvin vozil, starejših od deset let, ki jih storilci prodajajo kot surovino (staro železo, steklo …).

Dele prodajajo v tujino

Ukradena vozila nižjega in srednjega cenovnega razreda v Sloveniji najpogosteje razstavijo in uporabijo za rezervne dele. Tako pridobljeni rezervni deli se prodajajo tudi strankam v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. V letu 2013 so policisti obravnavali tudi mednarodno združbo, ki je v Sloveniji izvrševala tatvine vozil srednjega cenovnega razreda, starih do osem let.  Nato so jih vozili v Srbijo, kjer so jih razstavili in prodali za rezervne dele. Šlo je predvsem za vozila znamke Volkswagen.

Vozila visokega cenovnega razreda se praviloma s pomočjo članov mednarodnih kriminalnih združb  prepeljejo zunaj meja Slovenije. Skozi Slovenijo še vedno poteka del mednarodne tihotapske poti, po kateri potujejo ukradena vozila iz držav Zahodne Evrope na Balkan in Bližnji vzhod (Turčija, Sirija, Afganistan, Irak, Iran ...).

Delovni stroji najprej v Srbijo

Pri delovnih strojih, tovornih vozilih in tovoru policisti vsako leto opažajo manjše število tatvin, od katerih se večina proda v tujino, predvsem v Srbijo, in nato s prirejenimi dokumenti o izvoru naprej v države Bližnjega vzhoda.  

Tatvine tovornih vozil in tovora opažajo tudi na počivališčih ob avtocesti in neposredno v njeni
bližini, saj avtocesta storilcem kaznivih dejanj omogoča hiter umik s kraja storitve kaznivega dejanja. Policija je zaradi večjega števila premoženjskih kaznivih dejanj, izvršenih na samih avtocestah in parkiriščih v njeni neposredni bližini, okrepila izvajanje operativnih nalog na avtocestnem križu.

Komentarjev 4
  • mb 07:03 11.marec 2014.

    glede na našo zakonodajo, če zlikovca vidiš, kako krade, mu lashko samo pomagaš.Ajde, mogoče se policijo pokličeš, ampka preden pridejo bo že mimo.Fotografije ti nič ne koristijo ( naša zakonodaja pač. ker ga nisi obvestil, da ga snemaš ), ...prikaži več fizično pa mu tudi nič ne smeš ( te lahko toži in seveda bo tožbo dobil )

  • maresem 20:00 10.marec 2014.

    Iz tako luksuznih zaporov, kot so v SLO ni čudno, da izhajajo povratniki. Iz Golega otoka sigurno ne bi.

  • miro 17:32 10.marec 2014.

    ga ni ker če bojo uzel neko stvar na piko bo zginla slej ko prej