Slovenija > Črna kronika
55 ogledov

Krašovcu razveljavili sodbo

slovenija 13.11.13. celje sodisce, betnava, hilda tovsak, mirko krasovec, foto: Gregor Katič
Zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka je sodišče razveljavilo obsodilno sodbo nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu in zadevo vrnilo v odločanje na prvo stopnjo.

Celjsko višje sodišče je zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka razveljavilo obsodilno sodbo proti nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu v zadevi obnove dvorca Betnava in jo vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo, poroča časnik Večer. Krašovec je bil zaradi napeljevanja h goljufiji obsojen na dve leti zapora.

Celjsko okrožno sodišče je Krašovca decembra lani zaradi kaznivih dejanj naklepnega napeljevanja k poslovni goljufiji na škodo EU obsodilo na dve leti zapora. Krašovec se je na to odločitev pritožil, saj vztraja, da ni storil očitanega kaznivega dejanja. Na prvostopenjsko sodbo se je sicer pritožilo tudi tožilstvo.

Senat celjskega okrožnega sodišča je na prvi stopnji ocenil, da je šlo v omenjeni zadevi za pridobitev velike premoženjske koristi za družbo Betnava. Ugotovili so tudi, da so pri projektu podali lažne gradbene situacije z namenom pridobitve državnih in evropskih sredstev za obnovo dvorca Betnava.

Prenova dvorca Betnava se je začela leta 2008, ko je nadškofija stavbno pravico predala podjetju Betnava, ki ga je ustanovilo šest duhovnikov. Vanj so nato s poroštvom takratnega nadškofa Franca Krambergerja vložili več kot dva milijona evrov, ki so jih dobili na banki.

S tem denarjem so nato zaprosili za evropska sredstva, dobili pa so jih 1,7 milijona evrov. Nato se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, zato je mariborska nadškofija kasneje ta denar vrnila.

Zaradi zadeve Betnava je v zaporu sicer pristala tudi nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Ta je je krivdo priznala, s tožilstvom pa se je pogodila za petletno zaporno kazen.

Komentarjev 3
  • miro 21:04 08.december 2014.

    očitno se nekaj premika v tej naši ljubi Slo če sti 2 sodbi padli na temo financ vsaj kazni nebojo pačevali na evropsko sodišče ker či pride zadeva do njih takoj padejo nova bremena na naše pleča v obliki denarnih ...prikaži več denarnih kazn katere morajo plačat

  • frenky 12:47 08.november 2014.

    Je morda sodišče razmišljalo o nagradi!

  • maresem 12:45 08.november 2014.

    Pa to naše sodstvo bi bilo treba ukiniti skupaj s sodniki. Preprosto nesposobnjakoviči z redkimi izjemami.