Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Kriminalisti razkrinkali mednarodno združbo

Ilegalci PU Murska Sobota
Ljubljanski kriminalisti so s hišnimi preiskavami in prijetjem osumljencev v torek zaključili več mesecev trajajočo preiskavo kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Kazenske ovadbe so podali zoper 14 osumljencev, državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Afganistana, trije med njimi pa so ostali v priporu.

Pri zaključnih aktivnostih policije so v ponedeljek in torek sodelovali kriminalisti in policisti iz več policijskih uprav v Sloveniji. Med večmesečno preiskavo so kriminalisti sodelovali tudi z varnostnimi organi iz Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije, so danes sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

V predkazenskem postopku, ki ga je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so bili med drugim uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, na podlagi katerih je bilo zbranih dovolj dokazov za kazensko ovadbo zoper štirinajsterico. Policija jih je ovadila 12 kaznivih dejanj, s katerimi so pridobili skupno med 32.000 in 38.000 nezakonitih denarnih sredstev.

Zaradi utemeljenega suma omenjenih kaznivih dejanj, ki so se jim pridružila še kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom, ki so jih izvrševali v hudodelski združbi, so v sredo tri osumljence privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Zoper 3 odredili pripor

Kot so pojasnili na ljubljanski policiji, gre za 23-letnega državljana Afganistana, ki v Sloveniji uživa mednarodno zaščito po zakonu o mednarodni zaščiti, 32-letnega državljana Slovenije ter 31-letnega državljana Bosne in Hecegovine z neurejenim statusom tako Sloveniji kot v Avstriji, kjer stanuje neprijavljen. Po zaslišanju je sodišče zoper vse tri odredilo pripor.

Pri ostalih osumljencih so bile na podlagi odredb sodišča opravljene hišne preiskave, a so ostali na prostosti, saj so v hudodelski združbi imeli zgolj vloge prevoznikov ilegalnih prebežnikov.

V hišnih preiskavah je bilo zaseženih več mobilnih telefonov, računalnikov in listinske dokumentacije, preko katerih so osumljenci komunicirali med seboj. Pri 32-letnem državljanu Slovenije je bila zasežena pištola z naboji. Med hišno preiskavo je bilo zaseženih tudi okoli 8000 tabletk prepovedane droge Zolpidem.

Vloge skrbno razdeljene

Člani hudodelske združbe so imeli vloge med seboj natančno porazdeljene. Tako je 23-letni državljan Afganistana skrbel za stike z organizatorji ilegalnih migracij na Madžarskem in Hrvaškem ter za organizacijo prevoza in nadaljnje stike z osebami v Italiji, Avstriji in Nemčiji, ki naj bi ilegalne prebežnike prevzeli.

Bosanski državljan je skrbel za prevoze, državljan Slovenije pa za finančne tokove, ukvarjal pa se je še s preprodajo drog.

Fizično so se izživljali nad pribežniki

V nekaterih primerih so v kombinirano vozilo namestili tudi do 33 ilegalnih prebežnikov, da bi od njih zaslužili čim več. V enem izmed primerov pa so se nad ilegalnimi prebežniki, ki so jih pripeljali v Slovenijo in niso imeli denarja za plačilo, celo fizično izživljali in jih pretepali.

Vse prijete ilegalne prebežnike je policija ustrezno oskrbela in nastanila ter v nadaljevanju vrnila na Hrvaško oziroma na Madžarsko, kjer so že uživali status mednarodne zaščite ali bili v postopku za dodelitev tega statusa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.