Slovenija > Črna kronika
45 ogledov

Kriminalisti tudi na Zupanovem domu

Sazas že dalj časa vodi Matjaž Zupan. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Sazas po današnjih hišnih preiskavah, v katerih so kriminalisti iskali dokaze za utemeljitev suma zlorabe položaja, zavračajo namigovanja glede "zlorabe položaja odgovornih".

Kot so sporočili iz ljubljanske policijske uprave, so aktivnosti usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pridržan ni bil nihče.

Po pisanju časnika Finance preiskave potekajo na sedežu Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) in na domu dolgoletnega predsednika združenja Matjaža Zupana.

Policisti so že zjutraj prišli tudi na sedež podjetja Stroka produkt v Radljah ob Dravi, ki je specializirano za informacijske rešitve za organizacije. Preiskava, ki neuradno poteka zaradi sodelovanja podjetja s Sazasom, je potekala ves dan.

Policisti, ki so bili na sedežu podjetja, informacij medijem niso dajali. Zaposleni pa po neuradnih informacijah niso smeli zapuščati prostorov podjetja.

Kriminalisti so predkazenski postopek začeli na podlagi prijave državnega organa - neuradno gre za Urad RS za preprečevanje pranja denarja - iz leta 2014, preiskavo pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Sazas zavrača očitke

Sazas po današnjih hišnih preiskavah, v katerih so kriminalisti iskali dokaze za utemeljitev suma zlorabe položaja, zavračajo namigovanja glede "zlorabe položaja odgovornih". Po njihovih besedah na sedežu združenja "ni bilo ugotovljenih nepravilnosti".

Kot so poudarili v sporočilu, ki se mu je pridružil tudi Sindikat glasbenikov Slovenije, so vse poslovne odločitve Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) sprejete s strani Sazasovih najvišjih kolektivnih organov.

"Poleg tega vse odločitve preverja še Sazasov nadzorni organ, zato do nepravilnosti pri poslovanju ne more priti," so poudarili.

Zanikajo tudi, da naj bi "glasbeniki" prvega moža organizacije Matjaža Zupana in Sazas česarkoli obtoževali, "saj je iz naloga za preiskavo razvidno, da obtožbe izhajajo iz navedb Lea Oblaka in podatkov Zavoda IPF".

Po njihovih besedah tudi ni naključje, da dogodki sovpadajo s časom spreminjanja avtorske zakonodaje, "na katero zaradi svoje kapitalske moči vplivajo uporabniki in ne avtorji, katerih pravice in interes bi zakon moral uveljaviti".

Sindikat glasbenikov ob tem dodaja, da je avtorska zakonodaja napisana tako, "da bo razlastninila slovenske glasbenike v času, ko Sazas že drugo leto zapored zaključuje najbolj uspešno poslovno leto v svojem več kot 20-letnem obstoju".

V Sazasu zaključujejo, da je njihovo poslovanje "transparentno in gospodarno ter v skladu z računovodskimi standardi". Vsako poslovno leto pregleduje pooblaščeni neodvisni finančni strokovnjak, ki nikoli ni ugotovil nepravilnosti.

 

Komentarjev 7
  • Papaja Popi 09:50 10.december 2015.

    Uničili so glasbeno sceno in še kar hodijo prosti !!!!!!Po radiu poslušamo eno in isto muziko, da jo znamo že na pamet !!!!!Čeprav so komadi dobri se jih človek naveliča, ker eno in isto poslušat.......

  • primoz.g 16:03 09.december 2015.

    Enkrat se bo nek pameten odvetnik spomnil da pa bi bilo fino povprašat malo naš sazas kje je denar tujih izvajalcev, ker oni pobirajo denar tudi v njihovem imenu, me prav zanima koloko je od njoh do zdaj prejel recimo ...prikaži več 50 cent, ali Rihana, ipd. b bistvu me ne zanima ker vem, NULL $ ampak grem stavit da bo to zelo kmalu ko bodo kake velike USA odvetniške firme vložile tožbo proti njim, pol bo pa ludnica, ker dok ne bo poplačila ne bo potovanja izven SLovenije za nobenega od teh mandeljcev, ki so čisto vsi enaki. Ker bo takoj izročitev v USA, recimo ko gre kfo od vodstva malo na Hvar, na koncu pe prekine dopust in pristane v USA arestu, ker če jih naši ne znajo držat na kratko jih bodo pa drugi :)

  • Avatar Leon
    Leon 13:58 09.december 2015.

    Veliki pok ! ha,ha,ha,ha..............