Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Krivda kazen za smrt brata

Podiranje dreves Gregor Katič
Nesreča. Smreka, ki jo je podrl en brat, vzela življenje drugemu.

Brata Peter in Andrej Vintar sta usodnega 16. februarja 2007 pri Dolenjem Podborštu podirala smreke, a iz gozda se je vrnil le Peter, ki je zdaj stopil pred sodnika, saj naj bi iz malomarnosti povzročil bratovo smrt.

Preblizu in neprevidno

"Brat je svojo smreko že podrl in stal pri njenem panju za mojim hrbtom, ko sem se lotil žaganja zadaj. Ob padanju sem videl, da je njena krošnja prepletena s sosednjimi drevesi in da spreminja smer. Ko sem pogledal v dolino, sem videl, da brat že stoji pri svojem. Kričal sem, naj se umakne, a me ni slišal," je dogodek opisal Peter. Njegova smreka je Petru tako poškodovala glavo, da je umrl. "Vedno me je opozarjal, da ne smeva do podrtega drevesa, dokler ju ne porušiva oba," je skrušen dodal.

Da je Peter pričakoval, da bo Andrej tudi sam upošteval tisto, kar je učil Petra, še ne pomeni, da je bil lahko zato manj previden pri delu, je menila tožilka. Da je kršil osnovne pogoje varnega podiranja, je potrdil Anton Turk, sodni izvedenec.

Kriv, a brez kazni

Brata, očeta vsak štirih otrok, sta se lepo razumela. Kmetijo, ki naj bi nasledil Andrej, bo zdaj prevzel Peter. A vse življenje bo moral živeti s tem, kar se je zgodilo, zato mu je sodnik ne glede na to, da mu je krivda dokazana, kazen opustil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.