Slovenija > Črna kronika
166 ogledov

Laboratorij je imel na osamljeni kmetiji

TNT Anže Petkovšek
Policisti in pripadniki civilne zaščite preiskujejo kmetijo in njeno okolico v kraju Cirkuše blizu Litije. Upokojeni kemik, ki so ga policisti v torek priprli, potem, ko so v kleti njegove hiše odkrili štiri tone različnih kemikalij, je imel na domačili laboratorij in skladišče.

Širše območje naselja Cirkuše so policisti in pripadniki specialne enote povsem odrezali od sveta, ker so ugotovili, da je imel upokojeni kemik iz Novega Polja na samotni domačiji sredi gozda laboratorij in skladišče kemikalij, piše časnik Delo.

"Potrdim lahko, da se preiskava kaznivega dejanja nadaljuje na drugi lokaciji, več pa ne morem povedati. Preiskovalci so še vedno na kraju dogajanja, več bomo lahko povedali jutri," pravi Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave in dodaja: "Policistom pomoč nudi civilna zaščita s podjetji, ki se ukvarjajo z nevarnimi kemikalijami. Oni skrbijo za nadzorovano hrambo in odvoz ter sprotno uničenje, če je potrebno."

Domačijo kupil pred 20 leti

Kmetijo naj bi pred dobrimi 20 leti kupil kemik in kasneje lastništvo prenesel na drugo osebo, še pišejo pri Delu in dodajajo, da so domačini sumili, da se tam dogajajo čudne reči, saj lastnik v bližino svinjaka, v katerem se nahajajo za zdaj še neidentificirane snovi, ni pustil nikogar. "Ko sem pred leti prišel k njemu, je skozi špranje lesenih vrat v tem svinjaku sevala zelo visoka temperatura", se spominja dogodka tamkajšnji domačin. Lesena vrata je kasneje zamenjal z železnimi in nanje pritrdil zaporniško ključavnico. 

"V prostorih bodo zagotovo našli kemikalije. Možakar jih je s kombiniranim vozilom vozil na domačijo in jih nato sežigal, da je zelo smrdelo," je za Delo povedal krajan. Upokojeni kemik je pred dvema desetletjema kupil le stanovanjsko hišo, v katero ni vložil niti evra, in svinjake, medtem ko bližnjega gospodarskega poslopja ni hotel kupiti.

Komentarjev 6