Slovenija > Črna kronika
28 ogledov

Letalo verjetno letelo prenizko

letalo nesreča Kobarid Žurnal24 main
Zakaj je letalo, ki je strmoglavilo pri Kobaridu, zadelo v žice daljnovoda še ni znano. Najverjetneje je letelo prenizko.

Ultralahko letalo Pipistrel virus je strmoglavilo včeraj nekaj pred 15. uro na desni breg reke Soče pri Kobaridu. V nesreči sta umrla 27-letni pilot-inštruktor in 33-letni potnik. Letalo je na produ ob reki obstalo prevrnjeno na strehi, zdravnica pa je lahko le še potrdila smrt obeh udeležencev.

Na kraju dogodka so bili poleg policistov, reševalcev in preiskovalca letalskih nesreč tudi delavci ajdovskega podjetja Pipistrel, ki so prišli na povabilo republiškega inšpektorja službe za preiskovanje letalskih nesreč. Iz podjetja so sporočili, da so morali trije tehniki poiskati in odstraniti padalo, s katerim pilot rešuje letalo in potnike v primeru težav, da ne bi prišlo do nenačrtovanega proženja.

Kot so pojasnili, se padalo ne odpira samo, pač pa mora to s posebnim gumbom storiti pilot, za odprtje padala pa sta potrebni sekunda ali dve. Ponesrečeno letalo je letelo verjetno prenizko, da bi padalo sploh lahko rešilo letalo in potnika. Danes bodo Pipistrelovi tehniki pomagali tudi pri razstavljanju ostankov letala in njihovem transportu do kraja, ki ga bo za nadaljnjo preiskavo določil inšpektor.

Preiskava glede vseh okoliščin četrtkove nesreče se nadaljuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.