Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

LJ: lokomotiva iztirila, gorivo izteklo

vlak iztirjenje
1/20
Žurnal24 main
Ponoči je v Ljubljani iztirila lokomotiva. Gorivo je začelo takoj iztekati v Ljubljanico. Dve osebi sta poškodovani. "Zadeva je nevarna," pravi vodja intervencije.

Ob 2.46 je na železniški progi med Zalogom in Lazami v občini Ljubljana tovorni vlak oziroma dizelska lokomotiva naletela na kompozicijo 20 vagonov in iztirila.

Iz še neznanega razloga tovorni vlak ni ustavil in je naletel na tirni zaključek slepega tira. Pri tem sta se poškodovala strojevodja in premikač. V lokomotivi je bilo približno dva tisoč litrov dizelskega goriva, ki je takoj začelo iztekati v reko.

Ko so prišli gasilci, so bili tanki že prazni
"Okoli štirih zjutraj smo bili na intervenciji. Naokoli smo postavili pivnike, saj je lokomotiva na brežini. Tanke smo pregledali in ugotovili, da so prazni. Lahko pa je še kaj spodaj na zemljini in se izteka v Ljubljanico," je za naš spletni portal povedal vodja intervencije Silvo Kuntarič. Cisterno za prečrpavanje goriva so zagotovili na Slovenskih železnicah.

Fotografije iztirjenja lokomotive naših bralcev, policije in Žurnalovega fotografa si oglejte v GALERIJI.

Kuntarič nam je zgodaj zjutraj dejal še: "Preprečili smo, da bi se gorivo še naprej v celoti iztekalo v Ljubljanico. Sicer je pa tisto gorivo več ali manj že takoj po nesreči izteklo vanjo. Kolikor smo videli, so bili tanki prazni. Intervencija je še v teku in na Slovenskih železnicah se bodo morali odločiti, kaj bodo naredili."


Razlog iztirjenja še neznan
S Policijske uprave Ljubljana so nam sporočili, da razlog za iztirjenje tovornega vlaka še ni znan. Potrdili so, da sta lokomotiva in en vagon po iztirjenju zapeljala v strugo reke Ljubljanice, in dodali, da ugotavljanje okoliščin še poteka.

Vzroka iztirjenja trenutno še ni mogoče določiti, Slovenske železnice pa so že sprožile preiskavo izrednega dogodka in bodo storile vse, da ga natančno raziščejo.
Marko Tancar

Eden se je rešil, strojevodja poškodovan
Do iztirjenja je sicer prišlo ob premiku vagonov, naloženih s starim železom, ki so bili namenjeni v Koper. Po prvih informacijah sta premikač in strojevodja utrpela le lažje poškodbe, pravijo na policiji in Slovenskih železnicah.

"Zadeva je nevarna"
Lokomotiva je težko dostopna, saj je tik ob reki Ljubljanici. "Zadeva je nevarna, saj vagoni slonijo drug na drugem, zato bo potrebno umikati vagon za vagonom," je še dodal Kuntarič.

Marko Tancar
iz Slovenskih železnic je za zurnal24.si povedal, da bodo verjetno kljub temu vagone umaknili še danes, a se do zaključka redakcije to ni zgodilo. Kraj dogodka varujejo policisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.