Slovenija > Črna kronika
736 ogledov

Manipulirali športne dogodke, da bi služili na stavah

Policija in nova vozila Andrej Leban
Velika kriminalistična akcija v Sloveniji in na Hrvaškem, prijeli 11 oseb.

Slovenska policija je včeraj v sodelovanju s hrvaško policijo in Europolom uspela razbiti mednarodno organizirano kriminalno združbo, vpleteno v korupcijo v športu in ilegalne stavnice.

"Kriminalistično operacijo je vodil Nacionalni preiskovalni urad, in sicer  zoper združbo, ki je uspela vzpostaviti ilegalno spletno platformo z namenom plasiranja visokih stav pri ponudnikih stav iz Azije," je pojasnil Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave. Skupno so preiskovalci izvedli 13 hišnih preiskav in 15 preiskav vozil na različnih lokacijah po Sloveniji in Hrvaški.

Stave na Facebooku Prevara na Facebooku Slovenija Pozor pred stavničarji na Facebooku!

Preiskava je bila uvedena marca 2017, ko je slovenska policija zaznala, da je organizirana kriminalna združba vzpostavila različne spletne strani kot del ilegalne spletne platforme, namenjene plasiranju več milijonov evrov na manipulirane športne dogodke. "Člani kriminalne združbe so osumljeni, da so manipulirali tekme v profesionalnih nogometnih ligah v Srbiji, Makedoniji in Češki Republiki," je povedal Menegalija. "Na podlagi vnaprej dogovorjenih in osumljencem znanih izidov nogometnih tekem so osumljeni vplačali stave v Aziji, s pravilnimi napovedmi izida tekem pa so si zagotovili dobitke."

Slovenska  policija  je s to preiskavo zoper korupcijo v športu in ilegalne  stavnice  ponovno potrdila predanost preiskovanju tovrstnih oblik kriminalitete. V sodelovanju z drugimi državami članicami Evropske unije in Europolom smo uspeli  razkriti prepletenost različnih kriminalnih združb, izsledki  preiskave pa bodo  zagotovo  v  pomoč preiskovalcem v Evropi in širše.

Darko  Majhenič,  direktor  Nacionalnega  preiskovalnega  urada

Ilegalna spletna platforma je bila organizirana na način, da je omogočala popolno anonimnost finančnih transakcij. "Člani združbe so poskrbeli za transferje denarnih sredstev z uporabo virtualnih plačilnih sistemov, kot so npr. Skrill in Paysafe," razlagajo pri GPU. "Premoženjsko korist iz ilegalne stavnice so člani združbe nato prenakazali na internetne ponudnike bančnih storitev (alternativne bančne platforme), od tam pa v različne slamnate družbe s sedežem v davčnih oazah, s čimer so bankam v davčnih oazah prikrili dejanski izvor denarja."

Obravnavana kriminalna združba je tekom preiskave razvila sinergije z drugimi kriminalnimi združbami v različnih državah, vse to pa z namenom, da le-te investirajo denar,  ki izvira iz drugih oblik kriminalitete, kot je npr. trgovina s prepovedanimi drogami.

Prevare na svetovnem spletu. Sistem 30-10-3-1 Šport Pazljivo, na delu spletni prevaranti!

"V  Sloveniji je bilo izvedenih 11 hišnih preiskav in 13 preiskav osebnih vozil, na Hrvaškem pa dve hišni preiskavi in dve preiskavi motornih vozil," pojasnuje Menegalija. "Zaseženih je bilo 35 elektronskih naprav, 32 mobilnih telefonov, 19.650 evrov, za 38.500 evrov ponarejenih evrskih bankovcev in dve osebni vozili."

Prostost so odvzeli skupno 11 članom kriminalne združbe, ki prihajajo iz Slovenije in Hrvaške. Devet osumljencev je bilo aretiranih v Sloveniji, dva pa na Hrvaškem. Vsi so osumljeni kaznivih dejanj v povezavi z organizirano kriminaliteto, korupcijo v športu in organiziranjem ilegalnih stavnic.

Europol je podpiral preiskavo vse od začetka z zagotavljanjem stalne analitične podpore.  Na dan zaključnih akcij so trije  Europolovi strokovnjaki v Sloveniji nudili strokovno podporo na kraju samem, pri čemer velja izpostaviti sprotno preverjanje in analizo zavarovanih dokazov in obravnavanih oseb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.