Slovenija > Črna kronika
6547 ogledov

Medicinska sestra izdajala lažne negativne teste za to bolezen

covid-19 test gov.si
Novomeška medicinska sestra Marjetka Cesar Koretič je včeraj priznala, da 30 ljudi ni testirala na covid-19, izdala pa jim je lažno potrdilo o negativnem rezultatu.

Vlada je med epidemijo covida-19, ki se je začela marca 2020, zaprla šole, frizerske salone, gostinske lokale, v trgovine so spuščali le omejeno število kupcev, začasno je bil prepovedan javni prevoz in prehajanje občinskih mej. V nabavah zaščitne opreme so se vrteli milijonski zneski, tudi neupravičeno, zaradi česar so izbruhnile afere, Ivan Gale je postal najbolj znan slovenski žvižgač. Danes ni o koronavirusu nič več govora kot o gripi ali prehladu. Toda ne na sodišču.

Marjetka Cesar Koretič | Avtor: D. M. Marjetka Cesar Koretič D. M.
Osumili tri zaposlene

Robert Perc s policijske uprave Novo mesto je sredi lanskega junija sporočil, da so njihovi kriminalisti zaključili obsežno preiskavo, v kateri so obravnavali več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, povezanih z zlorabami pri izvajanju hitrega antigenskega testiranja na covid-19 v eni izmed tamkajšnjih zdravstvenih ustanov.

"V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja storjena v obdobju izvajanja covid-19 ukrepov in preprečevanju širjenja te bolezni, natančneje v obdobju od marca 2021 do januarja 2022. Kaznivih dejanj so utemeljeno osumljene tri zaposlene osebe v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta, kjer so kot koncesionarji izvajali hitro antigensko testiranje na covid-19. Osumljenih pa je bilo tudi 176 oseb, ki so bili v 662 primerih pridobitniki covid-19 potrdil in s tem osebe, ki jim je bilo brez izvedenega testiranja omogočeno izpolnjevanje PCT pogoja glede na takratno veljavno zakonodajo," je sporočil.

Kar 414 kaznivih dejanj

Na novomeško tožilstvo so podali kazenske ovadbe za kar 414 kaznivih dejanj, od zlorabe uradnega položaja, ponareditve ali uničenja uradne listine, do jemanja in dajanja podkupnine. "Z obračunom neizvedenih hitrih antigenskih testiranj je bil državni proračun oškodovan za približno 5.200 evrov," je dodal Perc.

Dolenjska afera se je zdaj znašla na novomeškem okrajnem sodišču. Na zatožni klopi pred sodnico Andrejo Beg se je znašla 33-letna diplomirana medicinska sestra Marjetka Cesar Koretič, ki pa, po naših podatkih, zdaleč ni bila "velika riba", obtožena je bila ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva.

Pogojni zapor

Očitalo se ji je, da je med 29. aprilom in 23. julijem 2021 v novomeški zdravstveni ustanovi Polje harmonije "kot uradna oseba v uradno listino vpisala lažne podatke in z uporabo pečata omogočila sestavo uradne listine z lažno vsebino". Pooblaščena za izvajanje mikrobioloških preiskav na covid-19, je v centralni register vpisala negativne rezultate za 30 oseb, ne da bi v resnici opravila hitre teste, in jim s tem omogočila pridobitev potrdila. Kot izhaja iz obtožnice, se s tem ni okoristila.

Vesna Bajec | Avtor: D. M. Odvetnica Vesna Bajec D. M.
Cesar Koretičeva je včeraj sklenila sporazum s tožilko Majo Hutar in priznala krivdo: "Težko mi je. Žal mi je, da se je to zgodilo, zato sem dala odpoved. Kaj takega se ne bo več ponovilo." Njena zagovornica Vesna Bajec je dodala, da se je vse "zgodilo v posebnih okoliščinah pri delodajalcu".

Ob upoštevanju poprejšnje nekaznovanosti obtoženke, ki je zdaj zaposlena v drugi zdravstveni ustanovi, ter dejstvu, da ima otroka, ji je sodnica Begova izrekla dogovorjeno kazen deset mesecev pogojnega zapora s preizkusno triletno dobo.

Komentarjev 16
  • Ender3 21:57 12.april 2024.

    To je samo pri nas mogoče. Tiste, ki ščiti Beovićka in zagovarja Matoz so zagotovo na varnem..

  • kapibara 19:12 12.april 2024.

    Ko se napijejo za šanki v Lj pravijo, da tudi na test ni bilo treba iti.. samo poklical si, dal podatke in so ti na gmail poslali potrdilo.. ti pa samo printaj..

  • kapibara 19:08 12.april 2024.

    Pametna Marjetka ! Men se je tudi izšlo.. in to večkrat.. :-) Samo Bedaki in konji..!!