Slovenija > Črna kronika
8668 ogledov

Migranti po mesecu dni spet spolno napadli dekle

Spolno nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Policisti so tokrat nedaleč od ljubljanske železniške postaje prijeli dva osumljenca iz Maroka.

Četverica moških je v noči na nedeljo, 8. oktobra, na območju ljubljanske železniške postaje spolno napadla dekle. Po neuradnih podatkih, ki jih torej policija ni potrdila, naj bi bili migranti. Dober mesec kasneje se je grozljiva zgodba ponovila, le da tokrat ni dvoma, da sta krivca prebežnika.

Vrgel jo je na tla

"Včeraj nekaj po sedmi uri smo bili obveščeni o sumu storitve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, kjer je na območju Tabora v Ljubljani neznana oseba na eni izmed zelenic na tleh zadrževala žensko, osumljenec pa je nato v družbi s še eno osebo zbežal s kraja. Tja je bilo napotenih več patrulj, policisti pa so takoj pričeli z intenzivnim zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka in aktivnostmi za prijetje osumljenca. Na podlagi podanega opisa so v bližini prijeli 26-letnega državljana Maroka, ki mu je bila zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja zoper spolno nedotakljivost odvzeta prostost. Prav tako je bila odvzeta prostost 23-letnemu državljanu Maroka, ki se ga sumi pomoči pri dejanju. Podrobnosti o kaznivem dejanju zaradi preprečitve ponovne viktimizacije žrtve in interesa preiskave, ki še intenzivno poteka, ne moremo pojasnjevati. O vseh okoliščinah in ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," je sporočil Tomaž Tomaževic z ljubljanske policijske uprave.

Tukaj so statistični podatki o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost na območju PU Ljubljana: v lanskem tromesečju julij, avgust, september jih je bilo 15, letos kar 27. V vsaj treh primerih naj bi jih zagrešili migranti.

Vse več kaznivih dejanj

A ti so vpleteni tudi v druga kazniva dejanja, pogosto s področja nasilja, tako v azilnih domovih kot zunaj njih. Tako smo že poročali o Eritrejcu Cocu Filipu Faragali, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi poskusa uboja tukajšnje brezdomke v središču mesta, in o Ažircu Fatahu Rašidu Adaouriju, ki je bil za enako dejanje – v azilnem domu na Viču je zabodel svojega rojaka – obsojen na 16 let in sedem mesecev zapora.

Policijo smo povprašali, za koliko kaznivih dejanj v azilnih domovih in zunaj njih so osumljeni prebežniki, a so nam odgovorili, da podatkov ne vodijo po statusih oseb (migranti, prosilci za azil). So nam jih pa za obdobje januar-september poslali po "zaznani skupini državljanstva".

Lani v tem času so državljani tako imenovanih tretjih držav, kamor spadajo tudi ali predvsem migranti, zagrešili 486 kaznivih dejanj, letos pa kar 904. Porast je očiten tudi pri prišlekih iz držav zahodnega Balkana: lani so bili v navedenem obdobju osumljeni 2.560 kaznivih dejanj, letos 3.018.

Azilni domovi pokajo po šivih

Migrantov pa je seveda vedno več. Število nezakonitih prestopov meje v tem letu se približuje številki 50.000, lani jih je bilo trikrat manj. Azilni dom na ljubljanskem Viču ter izpostavi v Kotnikovi ulici in Logatcu pokajo po šivih.

Kot so nam sporočili z vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov, so septembra lani na novo nastanili 488 prosilcev za mednarodno zaščito, avgusta letos celo 919, septembra 671 in do 19. oktobra 436: "Trenutno je v azilnem domu na Viču nastanjenih 289 vlagateljev namere in 367 prosilcev za mednarodno zaščito."

Zaradi prostorske stiske na Viču za nastanitev uporabljajo vse prostore, namenjene druženju in rekreaciji, namestili so še bivalne kontejnerje. "V azilnem domu so nastanjene osebe iz več kot 20 držav, gre za sobivanje različnih narodnosti in kultur, kar je tudi razlog, da občasno prihaja do nesoglasij med nastanjenimi. Zadeve rešujemo s pogovori, v kolikor pride do hujših kršitev, pa posredujejo službe, ki so zato pristojne," smo še izvedeli na vladnem uradu.

Študentje o protestih

Naraščajoči kriminal, predvsem spolni napadi, kajpak razburjajo slovensko javnost. Že po oktobrskem na železniški postaji so nam študentje – žrtev je bila njihova kolegica – zaupali, da se ne počutijo več varne. "Pogovarjam se s številnimi kolegi. V prvem letniku smo zunaj malo popili in smo brez skrbi odpešačili do svojih sob. Ko sem izvedel za zadnjo zlorabo za Bežigradom, sem šel nama z dekletom kupit solzivec. Lepo prosim, ona tehta 50 kilogramov, kako naj se brani! Solzivec so si kupili tudi moji prijatelji, ali pa si ga še bodo," nam je povedal eden od sogovornikov. "Na družabnem omrežju sem tudi videl, da se moji kolegi pogovarjajo o protestih. Ne razumem tudi, zakaj se ne pove, da so v nekaterih primerih krivci migranti. Kot da naše organe bolj skrbi njihov ugled, kot pa varnost lastnih državljanov."

Na PU Ljubljana so takrat pojasnili, da "se zavedamo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu. V okolišu azilnega doma in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja Ljubljana, Logatec ..., dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri in preprečujemo kazniva ravnanja."

Oktobrski žrtvi spolnega nasilja policijski ukrepi niso prav nič pomagali, včerajšnje pa Maročana nista napadla tam, ampak na Taboru. Nekaj sto metrov stran...
 

Komentarjev 67
  • Pierre 18:00 04.november 2023.

    Samo čistokrvni Slovenci lahko na silo nabrišejo kakšno žensko, a ne???

  • LukaMB 01:00 04.november 2023.

    Zgleda da prav hočejo državljansko vojno in da sami poskrbimo za varnost z vaškimi stražami.

  • alen04 19:02 03.november 2023.

    Plešemo ali ne Golob??? Svinja brez primere si in ja pri naslednjih volitvah bom/o dal glas vsakemu, samo da ni GOLOB. Prasec ogaben si, jebe se ti, če nas prasci črnuharski posilijo. Fuj gnida.