Slovenija > Črna kronika
21583 ogledov

Majo zabodel migrant, ki ga ne moremo izgnati

Coco Filip Faragala D. M.
Sojenje Cocu Filipu Faragali iz Eritreje se je začelo znova zaradi menjave sodnikov, a še vedno je obtožen poskusa uboja. In prav tako ostaja dejstvo, da ga ne morejo izgnati iz Slovenije.

Tridesetletni Coco Filip Faragala iz Eritreje si je v trinajstih letih, kolikor je v Sloveniji, nabral zajetno kartoteko. Leta 2012  si je z ropom prislužil dve leti zapora, tri leta kasneje so ga obsodili na šest mesecev pogojnega aresta zaradi nasilništva, 2018. pa so mu sodili za še hujši zločin, poskus uboja. Zaradi enake obtožbe zdaj spet sedi na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča.

S palico po glavi in prste v oči

29. novembra 2017 se je v samskem domu v Savljah priklopil na kabelsko televizijo enega od sostanovalcev, česar pa ni hotel plačati, razbil mu je televizor in telefon ter ga tako močno udaril, da mu je polomil nekaj reber. Takrat se je lotil še enega soseda, ga s palico tolkel po glavi, zbil na tla, mu v oči porival prste in za povrh zabodel ter porezal z nožem.

Ker pa te rane po mnenju izvedenca sodnomedicinske stroke niso bili smrtno nevarne, je tožilstvo omililo obtožnico - ni šlo več za poskus uboja - in Faragala jo je odnesel z enim letom in 11 meseci zapora, za prvi napad je dobil štiri mesece. Stransko kazen, izgon iz Slovenije za najmanj štiri leta, pa je odsvetovalo zunanje ministrstvo, ker da so v njegovi domovini kršene človekove pravice in prezasedeni zapori, poleg tega ima status mednarodnega begunca zaradi političnih nazorov. V poštev ne bi prišla niti katera druga država, kamor bi ga izgnali, saj bi nam ga vrnila ob prvi priložnosti.

Nož v trebuh

Tako je ostal na sončni strani Alp in nadaljeval po stari poti, lani je v Ljubljani, kot izhaja iz obtožnice, ki jo je predstavila okrožna državna tožilka Maja Ulčar, napadel brezdomko: "Petnajstega novembra ob 17.35 je Majo G. v Plečnikovem podhodu najprej z roko udaril v obraz, jo zmerjal in pozival k pretepu, stekel stran, nato pa se vrnil in jo od zadaj z nožem zabodel v trebuh. Zaradi poškodovane arterije je močno krvavela, njeno življenje je bilo v nevarnosti."

Faragala, ki so ga policisti prijeli kmalu v neposredni bližini napada, že ves čas vztraja, da ni kriv, in to je zatrdil tudi na sojenju, ki se je ta teden začelo znova zaradi menjave predsednika senata: Davida Špernjaka, ki bo odslej delil pravico v Celju, je nadomestila Katarina Gabrijel-Muhič.

Bil naj bi na britanski ambasadi

Obtoženec je ponovil, da je bil v kritičnem trenutku na ambasadi Združenega kraljestva: "To lahko potrdi varnostnik na vhodu, ki mi je dejal, da je zaprto in naj pridem naslednji dan." Nato je pripovedoval o Maji G., ki da je odvisnica in ga je nekoč poprej napadla, ker ni imel marihuane. Napadala naj bi ga tudi verbalno in razmetavala njegove stvari v centru za bredomce: "Običajno je bila pod močnim vplivom drog in alkohola."

Kljub temu je zatrdil, da z njo ni imel nič, "nikoli nisem niti govoril z njo". Na vprašanje tožilstva, kako da so bile na nožu, ki so mu ga zasegli, njene biološke sledi, pa je odgovoril: "Nikoli nisem imel ničesar, kar bi pripadalo Maji, tako da ne vem."

Pričala je tudi Ana Nuša Zavašnik iz dnevnega centra za brezdomce v Plečnikovem podhodu: "Ko smo pripravljali večerjo, se je od zunaj zaslišal močan nered. Šla sem pogledat, slišalo se je Majino kričanje in moške glasove. Prepir je bil glasen, situacija neobvladljiva. Vrnila sem se noter, a me je kmalu poklicala prostovoljka, ki je bila pri vratih. Zunaj sem na tleh zagledala Majo, ostali brezdomci pa so kričali, da jo je Filip zabodel. Eden mi je očital, kaj sploh skrbimo za Filipa, če počne takšne stvari. Videla sem tudi njegov voziček, ki je bil prevrnjen, njega pa ni bilo več tam."

Naporen, zvit in nevaren

Zavašnikova je opisala tudi značaj oziroma vedenje obeh, obdolženca in oškodovanke. Maja je po njenih besedah impulzivna in glasna: "Lahko je srčna, sicer pa išče konflikte, zato je imela prepoved vstopa v center." Faragala je po njenih besedah drugačen: "Naporen in zvit, nič se ne da zmenit z njim. Opozarjali so nas, naj se ne zapletamo z njim, ker je nevaren, in res je nosil neko pištolo, a tako, da menda zanjo ni potrebno dovoljenje."

V nadaljevanju sojenja 19. septembra bodo zaslišali še nekaj prič, vabilo bo prejela tudi Maja G., ki se na zadnjega ni odzvala.

Komentarjev 36
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:48 02.september 2023.

    imamo krizo zakonov in krizo pravosodja...mi se nismo borili za samostojno državo, v kateri bo Slovenski državljan ogrožen, zlorabljen in žrtev idiotov, morilcev in kriminalcev iz tujine !

  • sam1 14:47 31.avgust 2023.

    Torej,če imaš z nekom obračunati,najameš tipa iz ene od držav,kjer so kršene človekove pravice in ti komot stori uslugo,saj sta na njegovi strani tako naš zakon kot sodniki.....

  • andrej084 14:26 31.avgust 2023.

    Če bi dvignil palico name, bi si erotrejec močno želel nazaj v domovino, kljub temu, da bi ga fajonka rada obdržala tukaj v Sloveniji. Mogoče bi ga pa ona lahko z motorjem odprljala nazaj,... slike sledijo...