Slovenija > Črna kronika
44114 ogledov

Milan M. Cvikl nad bivšo ženo Jerco Legan z vsemi topovi

Jerca Legan, Milan Cvikl Saša Despot Ko je bil zakon še srečen.
Nekdanji minister, zdaj viceguverner Banke Slovenije Milan M. Cvikl toži bivšo soprogo Jerco Legan zaradi opravljanja.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je minuli petek zaradi protestnega ukrepa, torej stavke sodnikov, odpadla kopica obravnav, med njimi zoper znano antropologinjo in publicistko dr. Jerco Legan. Bivši soprog mag. Milan Martin Cvikl, nekdanji minister brez resorja, pristojen za evropske zadeve, generalni sekretar vlade Boruta Pahorja, član Evropskega računskega sodišča, zdaj pa eden od štirih viceguvernerjev Banke Slovenije, jo zasebno toži zaradi opravljanja prek sredstev javnega obveščanja. Za to kaznivo dejanja je zagrožena denarna kazen ali do šest mesecev zapora.

Ločitev končana lani

Leganova in Cvikl sta se poročila leta 2009 in ločila pred lanskim poletjem. Cvikl naj bi bil zatem ovaden zavoljo suma nasilja v družini. Kot smo neuradno izvedeli lani spomladi, so bili dokazi o nasilju v družini predloženi ustreznim ustanovam, torej predvsem centru za socialno delo, te pa so jih po uradni dolžnosti posredovale policiji, v tem primeru policijski postaji Ljubljana-Center, ki jih je odstopila kriminalistom. Ovadba naj bi romala na tožilstvo, a naj še ne bi bila zaključena.

Februarja lani je Leganova o svojem zakonu odkrito spregovorila za Jano: "Ko te partner po 15 letih iskrene lojalnosti in ljubeče pozornosti začne v javnosti blatiti z razočarano gospodinjo in permisivno materjo, potem ko mu podariš mladost, dva zdrava otroka in ponudiš vse svoje življenjske vire ... Ko te sinova jokajoče prosita, da že nekaj ukreni, in rotita, da z očetom ne želita več sedeti za isto mizo ali oditi skupaj na izlet ... Ko te postane strah, kateri krožnik bo narobe odložen, in navkljub selitvi iz spalnice nikjer v skupnem domu nimaš več mirnega spanca ... Ko ob vsakem stiku poslušaš, kako zanič kuhaš, kako slabo si videti, kakšen brezvezen poklic in bedne prijateljice imaš ... a hkrati za novo leto brezsramno nadleguje eno izmed njih ... Ko ti v družbi pred vsemi brutalno jemlje besedo ... Ko se s svojo nejevoljo pokroviteljsko spravlja na tvoje starše in prijatelje ter edini babici celo prepove stike z vnukoma ... Ko te sosedje na cesti sprašujejo, ali potrebuješ pomoč ... Ko iz tablice letijo žgečkljive fotografije in osladna sporočila z drugimi ženskami ... Ko v družinskem avtomobilu naletiš na sledi neznanega pudra, cenene vonjave in odpadle dolge svetle lase ... Ko ob sebi prepoznaš nekoga, ki zaradi lastne nemoči in nezmožnosti uvida, da izgublja vse, ki so ga imeli radi, za seboj zapira vsa vrata, saj ni pripravljen ničesar priznati, si poiskati strokovno pomoč in se spremeniti..."

Oba brez komentarja

Cvikl nam je takrat v svojem pisnem odgovoru sporočil, da do otrok in žene ni bil nikoli psihično ali fizično nasilen, in da zoper njega ne teče noben kazenski postopek. "Hkrati poudarjam, da sem zoper Jerco Legan Cvikl, ki mi namerno škoduje, že sprožil ustrezne kazenske postopke, še naprej se bom boril za največjo korist svojih mladoletnih sinov, ki žal postajajo vedno večje žrtve maščevanja in ločitvene zdrahe, ki jo tudi s pomočjo medijev ustvarja Jerca Legan Cvikl," je zapisal med drugim.

In prav zaradi tega intervjuja toži Leganovo, ki smo jo poklicali za komentar. "Dokler sodni procesi potekajo, ne bom komentirala," je dejala, podobno kratek je bil tudi Cvikl: "Zaradi zaščite mladoletnih otrok ne dajem izjav."

Kako bo obrazložil svojo tožbo, bo znano na naslednjem naroku, bo pa verjetno pri morebitni argumentaciji domnevno okrnjenega ugleda težko zaobšel dejstvo, da je vendarle javna osebnost in da se je z nekdanjo ženo v srečnih dnevih zakona precej pogosto pojavljal v družabnih kronikah in zasebnih intervjujih.

Vila Jera sameva

Po naših neuradnih informacijah naj bi zoper Leganovo sprožil še nekaj kazenskih postopkov. Ni pa jasno, kaj bo z Vilo Jero, ki sta jo zakonca kupila od staršev nekdaj razvpitega Arturja Šterna v precej slabem stanju in je po popolni obnovi, nad katero je bdela Leganova, tudi Cvikl pa je vanjo veliko vlagal – v Luksemburgu je prejemal 20.000 evrov mesečne plače – trenutno menda vredna okrog štiri milijone evrov.

Po ločitvi so se izselili vsi štirje, Leganova z otrokoma, nad katerima ima skrbništvo, v najemniško stanovanje v Ljubljani, prav tako Cvikl, ki ima z njima dogovorjene stike. Naj bi pa viceguverner Banke Slovenije prestižno hišo, v zemljiški knjigi je vpisan kot edini lastnik – pri čemer premoženje očitno še ni razdeljeno – po poročanju Reporterja še lani nameraval oddajati za 6.000 evrov na mesec. Toda ob našem nedavnem ogledu je bila očitno prazna.

Predstavila novo knjigo

Cvikl je bil pred Leganovo že poročen. Po prvi ločitvi je leta 2009 Požareport objavil izpoved njegove hčere, češ da ji je izplačeval le del preživnine, njen brat pa da je celo vlomil v hišo na Čebelarski, iz katere se je menda moral izseliti, da je prišel do svojih osebnih stvari. Cvikl je takrat navedbe o vlomu njegovih otrok zanikal.

Nekdanji par ob poločitvenih peripetijah nadaljuje uspešno karierno pot, Cvikl, kot rečeno, na Banki Slovenije, Leganova pa ima podjetje za strateške komunikacije, na Bledu oddaja apartmaje, ukvarja se tudi s filmsko produkcijo, scenariji in igralstvom. Svojo 17. knjigo, Okusi Prgarije o kulturni dediščini na Gorenjskem, je predstavila ravno minuli petek, ko je bila na sodišču razpisana obravnava. 

Komentarjev 17
  • munja 19:22 23.januar 2024.

    Antipatična in prepotentna oba.

  • gregor96 06:26 18.januar 2024.

    CVIKL 5 IN JERCA 5 na 1919

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:08 17.januar 2024.

    Po prebranem bi se človek težko postavil samo na eno stran. Po moje sta kar vsak svojega denarja vredna.