Slovenija > Črna kronika
69 ogledov

Mislejevi grozi dosmrtni zapor

30_03_09_demi_sezana_blok Žurnal24 main
Policija je zoper mater umorjenih otrok Kristino Mislej podala kazensko ovadbo v smeri suma storitve kaznivih dejanj umora.
 
 

Odločitev inšpektorja kaže na pristranskost.

Franci Matoz o odločitvi inšpektorja, da bo Andrej Gorup v postopku zgolj priča.

 
Policija dala ovadbo proti materi
Čeprav na koprski policijski upravi ne dajejo informacij o preiskavi dvojnega umora v Sežani in prav tako ne želijo povedati, ali je v primeru podana kazenska ovadba, smo potrdilo o tem dobili na koprskem okrožnem državnem tožilstvu. "Policija nam je posredovala kazensko ovadbo zoper Kristino Mislej, v smeri suma storitve dveh kaznivih dejanj umora," je za Žurnal24 povedal vodja koprskega tožilstva Slavko Ožbolt. 36-letnica je osumljena storitve kaznivih dejanj umora po 116. členu novega kazenskega zakonika: "Kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje na grozovit ali zahrbten način, se kaznuje z zaporom najmanj 15 let." Za tovrsten umor se sme izreči tudi kazen dosmrtnega zapora. Odvetnik Mislejeve Branko Gvozdić je za zurnal24.si dejal, da so mu na tožilstvu povedali, da ovadbe še niso sprejeli.

"Nadzor bo izveden pristransko"
Dne 2. 4. 2009 je inšpektorat za delo uvedel izredni inšpekcijski nadzor nad ravnanjem centra za socialno delo v zadevi smrti otrok Eme in Matije Gorupa, vendar je bil nadzor kmalu po prihodu inšpektorja prekinjen. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so zatrdili, da postopek še poteka. Franci Matoz, odvetnik očeta umorjenih otrok Andreja Gorupa, je povedal, da sta bila z Gorupom povabljena, naj se zglasita na Centru za socialno delo Sežana, kjer pa sta bila s strani inšpektorja Petra Stefanoskega seznanjena, da bo imel oče v postopku status priče in ne statusa stranke. Po Matozovih besedah je to nezaslišano, saj Gorup v tem primeru ne more dejavno sodelovati pri preiskavi, prav tako pa ne potrebuje pravnega zastopnika. Matoz je že v sredo vložil vlogo, s katero bi inšpektor Andreju Gorupu omogočil status stranke, zato zahteva, naj inšpektor najprej odloči o njegovi vlogi, šele nato nadaljuje preiskavo. "Zdaj pričakujem pisno odločitev, če ne bom zadovoljen, se bom pritožil. In pritožil se bom, če mu ne prizna statusa stranke," je pojasnil Matoz in dodal: "Kajti nesprejemljivo je, da on ne more biti stranka v postopku, ki se nanaša nanj."

 

Sporno elektronsko sporočilo

V elektronskem sporočilu strokovne delavke Adrijane Grča, ki je bilo posredovano inšpektorju Petru Stefanoskemu 30. 3. 2009, je zapisan kronološki opis dogajanja v konkretni zadevi, v kateri zdaj inšpektor izvaja izredni nadzor. V sporočilu je strokovna delavka inšpektorju opisala, kako naj bi postopek v zadevi Mislej-Gorup potekal in kako naj bi potekala komunikacija z očetom.

Predlog za izločitev inšpektorja
Matoz meni, da odločitev inšpektorja, da bo oče zgolj priča, kaže na netransparentnost v postopku. Zato se je odločil, da bo podal predlog za izločitev inšpektorja Petra Stefanoskega. Matoz je za zurnal24.si povedal: "Včeraj v oddaji Trenja je imela Dragica Fojan, ki je koordinatorka  centrov za socialno delo za obalno-kraško regijo, pri sebi elektronsko sporočilo, ki je bilo poslano s centra za socialno delo v Sežani inšpektorju Stefanoskemu z njihovimi pogledi na dotični postopek. In to je bilo poslano pred postopkom in izven njega, kar je seveda nedopustno. Če bo inšpektor želel opraviti nepristranski nadzor, ne sme komunicirati z nobeno od strani."  Jasno je torej, da se je CSD Sežana že, preden je bil proti njemu uveden nazdor, obrnil na inšpektorja, ki zdaj nadzor opravlja, in poskušal vplivati na potek nadzora s predhodnimi opisi in utemeljitvami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.