Slovenija > Črna kronika
47134 ogledov

Mislil, da je zbil srno, ubil pa Marjana: Za grmom je ležal štiri dni

Razbito steklo Profimedia Fotografija je simbolična.
Pešec Marjan Bevc je za grmom mrtev ležal štiri dni. Na sojenju vozniku Rožletu Grintalu je ta teden svoje poročilo predstavil izvedenec cestnoprometne stroke.

Devetinštiridesetletni Marjan Bevc je živel na kmetiji v Brezju pri Trebelnem skupaj z bratom Francem, ki je imel nad njim tudi skrbništvo. Končal je šolo s prilagojenim programom v Mirni, do smrti pa delal v trebanjskem varstveno delovnem centru in pridno pomagal doma. Ob tem je neutrudno pešačil, čeprav je imel  eno nogo krajšo od druge in je zato nosil ortopedske čevlje.

Ni se vrnil s sprehoda

Na daljši sprehod, že skoraj pohod, se je odpravil tudi v petek popoldne, 21. oktobra lani. Toda zvečer se ni vrnil, nazaj ga ni bilo niti čez vikend. "V soboto proti večeru sem se že resno spraševal, kje je, telefon je pustil doma. Z vaščani smo ga iskali v okolici, niti sanjalo se nam ni, kam bi se lahko podal. Jaz sem mislil, da morda proti Trebnjemu," je na eni prejšnjih obravnav na okrožnem sodišču v Novem mestu pričal brat Franc.

Marjan Bevc | Avtor: PU Novo mesto Marjan Bevc PU Novo mesto
Izkazalo se je, da Marjan ni šel proti Trebnjemu, ampak v nasprotno smer, proti Novemu mestu, od koder se je vračal v Brezje. Njegovo truplo so za grmovjem ob "stari dolenjki", blizu priključka za Gorenje Karteljevo ter Gorenje in Dolenje Kamenje, našli šele v torek zjutraj, torej skoraj štiri dni po nesreči.

Peljal se je iz službe

Zbil naj bi ga 34-letni Rožle Grintal, ki se je tisti petek s passatom variantom peljal iz službe v Trebnjem proti domu na Potovem Vrhu blizu Novega mesta. Kot je povedal sodnici Romani Rački Strmole, je ob trčenju pomislil na divjad, saj na precej prometni cesti praviloma ni pešcev. Ustavil je avto in izstopil, ker pa zunaj ni opazil ničesar, sedel nazaj za volan in odpeljal. Krivde za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in zapustitev poškodovanega v nesreči, kar mu očita tožilka Barbara Prevolšek Rajić, tako ne priznava.

Bevca je ob trku očitno odbilo čez varnostno ograjo, na cesti sta ostala samo njegov telefon – imel je še enega, za katerega brat Franc ni vedel – s prižgano svetilko, ki ga je dve uri kasneje našel voznik kombija, in pokrov vzvratnega ogledala Grintalovega avta.

Grintal je že prej zavrnil ugibanja, da je sam odvlekel Bevca za grmovje: "Kako bi bilo to mogoče, tehtal je 88 kilogramov jaz pa švoh 70. Če bi se ga dotikal, bi verjetno ostal njegov DNK v mojem avtu, a ga ni bilo. Vzel bi tudi telefon in pokrov stranskega ogledala, da bi tako zabrisal sledi. Preiskava je še pokazala, da v času nesreče ni bilo porabe energije, torej lučka ni bila prižgana."

Svetilka je lahko gorela, lahko pa tudi ne

Rožle Grintal | Avtor: Rožleta Grintala tudi tokrat zaradi pomanjkanja paznikov niso pripeljali iz pripora.
Prav glede svetilke na telefonu, s katero naj bi si Marjan razsvetljeval pot, je ta teden pričal novomeški kriminalist z oddelka za računalniško preiskovanje Tomaž Z., a s prav veliko informacijami ni mogel postreči: "Podatkov o delovanju svetilke in zvočnika nismo mogli pridobiti, ker telefon ni zapisoval podatkov o delovanju strojne opreme na način, da bi jih lahko zavarovali."

Izvedenec cestnoprometne stroke Ivan Kambič je šele zdaj, na sodišču, od Grintalovega zagovornika, odvetnika Matjaža Medleta, izvedel, da so v Bevčevem urinu našli 1,91 promila etanola, a po njegovem mnenju je vendarle pešačil  pravilno ob levem robu cestišča: "Hodil je največ 0,80 metra od roba in ne po sredini vozišča."

To dokazujejo poškodbe, tudi na avtu: "Voznik je s prednjim desnim delom avtomobila zadel pešca, ki ga je zarotiralo in z bočnohrbtnim delom telesa vrglo na vetrobransko steklo, z glavo je udaril ob rob strehe."

Nenavaden položaj trupla

Marjan Bevc | Avtor: D. M. Prizorišče nesreče D. M.
Kambič je tudi razložil, da so poškodbe na vozilu ob trčenju v divjad precej drugačne: "Srnjad je nižja in glavnina poškodb nastane na spodnjih delih vozila, odbijaču, blatniku." Dodal pa je, da cesta res ni primerna za pešce, in da svetilke na telefonih niso vidne na daleč. "Pri hitrosti od 70 do 80 kilometrov na uro jo lahko voznik zagleda šele zadnji trenutek in ne denimo 50 metrov prej."

Tudi njemu pa se je zdel nenavaden položaj Marjanovega trupla za grmom: "Glede na način trčenja in konfiguracijo terena je tehnično nerazložljiv. A o tem se morajo izjasniti drugi izvedenci."

To pomeni, da bi pokojnega moral nekdo vendarle premikati – kar Grintal, kot rečeno, zanika – ali pa, da se je še zmogel plaziti. Kot je pokazala preiskava, je umrl v največ petih minutah po nesreči.

Komentarjev 7
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:07 13.julij 2023.

    Me zanima,kdo je lastnik Žurnala,bi ga rad nekaj vprašal?

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 07:31 13.julij 2023.

    To ni novica, ampak zgodovina

  • kodo666 07:23 13.julij 2023.

    ta naslov je pa direkt iz Slovenskih Novic! Bravo žurnal!