Slovenija > Črna kronika
130 ogledov

"Mladega je veter odnesel"

Prizorišče nesreče pri Hotedršici.  K nesreči so po neuradnih podatkih vplivale Žurnal24 main
V petkovi nesreči motornega zmaja je umrl Marko Jakomin, javnosti znan kot borec za južno mejo, mediji pa so pozorno spremljali tudi njegovo gladovno stavko v boju proti obsodbi za preprodajo heroina.

Nesrečni zmajar, ki je strmoglavil pri Hotedršici, je bil Marko Jakomin, profesor na Fakulteti za strojništvo in na Fakulteti za pomorstvo in promet. Med drugim je bil strokovnjak za tehnično analizo prometnih nesreč.

"Mladega je veter odnesel na drugi svet. Njegova smrt me je zelo prizadela, saj je bil zelo pokončen in načelen človek. Izjemno veliko je prispeval za naša prizadevanja glede južne meje, predvsem v najhujših časih sporazuma Drnovšek – Račan," je za Žurnal24 povedal odvetnik Danijel Starman.

Oproščen po 42 dneh stradanja

Jakomin je postal javnosti znan v 90. letih prejšnjega stoletja zaradi odmevnega procesa, v katerem je bil kljub nekaterim dvomljivim dokazom obsojen zaradi preprodaje dveh kilogramov heroina na koprski tržnici.

Bili smo zelo ponosni, ko je na ta način simbolično izrazil, da je tudi tam Slovenija
Danijel Starman o akciji izobešanja zastave

Vseskozi je zatrjeval, da se je na mestu aretacije znašel kot naključni mimoidoči, svojo nedolžnost pa je dokazoval tudi s kar 42 dni trajajočo gladovno stavko, s katero je uspel doseči obnovitev postopka. Na novem procesu je bil oproščen vseh obtožb.

"Jakomina sem zastopal v njegovem sodnem boju proti državi, ko je dokazal, da se v Sloveniji dogajajo krivice v sodstvu in montirani procesi," je dejal Starman. "Zdaj smo bili ravno sredi odškodninskega postopka proti državi," je povedal in pojasnil, da so bila Jakominu kot mlademu diplomantu zaradi prve obsodbe zaprta vsa vrata do službe, zato se je moral preživljati z najrazličnejšimi deli, kot je vožnja tovornjaka. "Z izredno voljo pa je uspel v času sojenja celo doktorirati," njegovo osebnost orisuje Starman.

Joško Joras pa o Jakominu pove: "Bil je upornik proti vsem nepravilnostim. Vsi so bili proti njemu zaradi načela, da če nekdo proti tebi pokaže s prstom, si avtomatično kriv. Zelo vesel sem, da je uspel premagati vse ovire in postati zmagovalec kot popolnoma običajen državljan."

 

Izobesil zastavo na Savudrijski rt
Pokojni Jakomin je bil v očeh marsikoga junak še po enem dogodku. Nekoč je namreč na Savudrijskem rtu splezal na anteno vojaškega radarja in nanj izobesil slovensko zastavo. "Bili smo zelo ponosni, ko je na ta način simbolično izrazil, da je tudi tam Slovenija," končuje Starman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.