Slovenija > Črna kronika
43870 ogledov

Mlademu nogometašu brez roke še manj odškodnine

Prometna nesreča nogometašev, Maribor PGD Maribor
Ljubomir Moravac, udeležen v hudi prometni nesreči v Mariboru, v kateri sta umrla dva mlada nogometaša, se bo na delno sodbo mariborskega sodišča pritožil.

Drugega avgusta je minilo sedem let od tragične prometne nesreče, v kateri so bili udeležni mladi člani ekipe B Nogometnega kluba Maribor. Med vračanjem s treninga v Rogozi je 20-letni Novomeščan Damjan Marjanović na Tržaški cesti v Mariboru prevozil rdečo luč in takoj zatem trčil v železni drog semaforja. Megana je prepolovilo, poleg voznika pa je poškodbam podlegel še enako stari Zoran Baljak. Žiga Lipušček je čudežno utrpel le lažje poškodbe, takrat prav tako 19-letni golman Ljubomir Moravac pa je izgubil levo roko nad komolcem in ima priznano 70-odstotno telesno okvaro. Slednji je leta 2017 z odvetnikom Ingmarjem Bloudkom vložil tožbo zoper Zavarovalnico Generali.

Naj kuha z eno roko

Ljubomir Moravac | Avtor: D. M. Ljubomir Moravac z odvetnikom Ingmarjem Bloudkom D. M.
Kot smo poročali, je iz naslova nepremoženjske škode terjal 223.000 evrov, ker je nezmožen tako za igranje nogometa kot opravljanje poklica, za katerega se je šolal, torej kuharja, zavarovalnica pa mu jih je, še pred vložitvijo tožbe, izplačala le 100.000. Pri Generaliju so mu pojasnili, da bi dobil 130 tisočakov, a kaj, ko je prisedel k vinjenemu vozniku. Marjanović pa nikakor ni sedel za volan pod vplivom alkohola. "Obdukcija je res pokazala povečano vrednost etanola v krvi, vendar je izvedenec povedal, da to ni bilo zaradi uživanja alkohola, pač pa posledica vročine, na kateri je truplo ležalo kar nekaj časa. Ugotovil je tudi, da voznik ni užival alkohola, kar so potrdile priče s treninga," je povedal Bloudek.

Zavarovalnica je ob tem na različne nizkotne načine skušala dokazati, da Moravac sploh ni bil nadarjen v svojem športu in tudi, da bi lahko kuhal z eno roko, tako kot angleški chef Michael Caines. Mimogrede, Ljubomir je oddal več prošenj za delo, tudi v gostinstvu, vendar so ga povsod zavrnili.

Ljubomir Moravac | Avtor: NZS NZS
Pritožba na višje sodišče

Mariborski sodnik Janez Žirovnik je po letošnjem majskem naroku le izdal delno sodbo in mu z njo "v mejah postavljenega tožbenega zahtevka in v skladu z določbo obligacijskega zakonika določilo pravično denarno odškodnino". Pa je res pravična? Žirovnik je po poročanju Večera upošteval, da trditev zavarovalnice o vinjenem vozniku ni bila pravilna, in škodo, povzročeno Moravcu, ocenil na 140.000 evrov. Toda Generaliju ni naložil izplačila 40 tisočakov razlike, ker je že izplačanih 100.000 evrov revaloriziral, na dan izdaje delne sodbe naj bi bili "vredni" 122.600 evrov. Torej so bivšemu nogometašu dolžni samo še 17.400 evrov ter obresti.

Odvetnik Bloudek meni, da bi se lahko revalorizirala kvečjemu še neizplačana razlika  40 tisoč evrov, in da se po takšni logiki zavarovalnicam izplača zavlačevanje v postopkih, saj njihovo delno plačilo le pridobiva na vrednosti. Z Moravcem se bosta zato pritožila na višje sodišče.

Komentarjev 13
  • pilotko 06:55 12.avgust 2023.

    Smili se mi fant ob tako podlem nastopanju zavarovalnice in enako se bo zdaj dogajalo z poplavljenimi strankami, ki so izgubile veliko ali skoraj vse premoženje. Izmikanje plačilom se je že začelo in reveži bodo dobili le miloščino in ob ...prikaži večb tem se lahko vprašamo ali moraš res biti lump in goljuf, da kaj dobiš od zavarovalnice če redno plačuješ v njihovo malho, da imajo lepe plače in vedno prikazujejo "revčk"i zgubo .

  • Avatar Firefly
    Firefly 17:56 11.avgust 2023.

    Naj gre za poslanca SDS, tam rabiš samo eno roko za pritiskanje tipke,na inštrukcije pa naj gre k Zavcu.....

  • Plavi-mil 14:53 11.avgust 2023.

    Takole boste popušili poplavljenci, prst v ri., od zavarovalnic nič ali zelo malo.