Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

"Moraš vedeti, kdaj reči ne"

Ponesrečeni balon Duši Kumer
Balonarji: V takih razmerah se ne leti.

“Dvanajst let letim brez težav, moraš pa vedeti, kdaj reči ne. Imel sem potnike iz Kranja, ki so se trikrat zaman pripeljali v Celje – enkrat je bil premočan veter, dvakrat pa megla. Moraš imeti jajca, da jim rečeš ne. Toliko bolj, če zaman pride več kot trideset ljudi,” pravi Gregor Koprivc iz Balonarskega kluba Ekopool. Izračunali smo, da je 30 potnikov na včerajšnjem poletu, če so vsi kupili polet po najnižji ceni 65 evrov, skupno organizatorju plačalo dva tisoč evrov.

Balonarstvo je varen šport

Koprivc zatrjuje, da je balonarstvo eden najvarnejših športov, “če ima pilot v glavi vse urejeno. Zdaj bodo vse metali v isti koš”. V Sloveniji sta bili do zdaj dve večji nesreči, vendar do včeraj ni bilo nobene smrtne žrtve. Pred desetimi leti se je med pristajanjem balona zagorelo, opeklo se je devet ljudi (trije huje), leta 2006 pa so se na Brezovici poškodovali štirje potniki.

Nevihto bi lahko predvideli

Učitelj letenja v balonarski šoli Ptuj Darko Kralj ob tem poudarja: “Napoved za zjutraj ni bila dobra. Že vnaprej je bilo napovedano, da bodo nevihte. V takih razmerah resni balonarji hodimo na kavo in ne polete.”

Brane Gregorčič, dežurni prognostik na agenciji za okolje, pa je dejal, da sredina večerna vremenska napoved za četrtek zjutraj ni napovedovala neviht, a jih je bilo možno predvideti uro do dve vnaprej: “Dejansko pa se je tudi pol ure prej že z golim očesom videlo, da se na zahodu oblaki zgoščajo.”

Komentarjev 1
  • krtina 09:07 24.avgust 2012.

    Edina realna posledica te nesreče poleg trpljenja ponesrečencev in njihovih svojcev - bodo občutno dražje karte. Ne krivim nikogar za nesrečo in verjamem, da so bili vsi dobro usposobljeni in da so delali v dobri veri. Name dogodek ne bi ...prikaži več vplival pri odločitvi za polet. Želel bi leteti in si želim. A ne sam. A za celotno družino je tudi "Dumpinška cena", kot so jo poimenovali nekateri - previsoka. In sedaj bo bistveno višja.