Slovenija > Črna kronika
4413 ogledov

Moški, ki je zlorabil spečo znanko, jo je v ponovljenem postopku odnesel še bolje

nasilje, ženska, pretep, posilstvo Shutterstock
Nova razsežnost primorskega primera spolnega nasilja, ki ga sodišče ni prepoznalo za posilstvo.

M. R.  iz Primorske, ki je spolno napadel spečo družinsko prijateljico in ni bil obsojen za posilstvo pač pa za blažje dejanje spolne zlorabe, je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in pri tem uspel, poroča Dnevnik. V ponovnem odločanju pred delno spremenjenim senatom jo je odnesel še bolje.
Primorec, ki je spolno napadel spečo žrtev, v delno ponovljenem postopku ni bil obsojen niti za posilstvo niti za spolno zlorabo slabotne osebe, temveč za kaznivo dejanje prisiljenja, ki ne sodi med kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost. 

Sprva obtožen za posilstvo

Obtoženi je bil najprej na novogoriškem okrožnem sodišču najprej obsojen na leto in tri mesece zapora zaradi kaznivega dejanja posilstva, saj naj bi oktobra 2015 v otroški sobi stanovanja spolno napadel pijano družinsko prijateljico. Zjutraj je spečo prijateljico slekel in začel z njo spolno občevati; ko se je prebudila in ga začela odrivati, pa ji je z roko zaprl usta in jo s silo telesa zadržal pod seboj, dokler ni dokončal spolnega odnosa.

nasilje, ženska, pretep, posilstvo Koper Slovenija Spolno jo je zlorabil šele, ko se je zbudila, zato ga sodišče ni obsodilo

Sodišče: Ne gre za posilstvo

Koprsko višje sodišče je julija 2017 presodilo, da ni šlo za posilstvo, temveč za milejše kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe. Stališče višjih sodnikov Franca Drešarja, Aleša Arha in Vitomirja Bohinca je bilo, da kaznivo dejanje posilstva ni podano, če storilec uporabi silo šele po tem, ko že pride do spolnega odnosa, poroča Dnevnik. Kazen je bila tako glede na milejše kaznivo dejanje primerno milejša. M. R. je bil obsojen na eno leto zapora. Sodba je postala pravnomočna.

Nova obtožba ne vključuje več niti spolnega nasilja

Obramba je nato na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovni sodniki so zahtevi ugodili in razveljavili sodbo ter višjemu sodišču naložili ponovno odločanje. Tudi tokrat sta v senatu sodelovala Vitomir Bohinec in Aleš Arh ter tudi Mara Turk, obtoženca pa so obsodili le zaradi bistveno milejšega kaznivega dejanja prisiljenja, katerega definicija se glasi: "Kdor koga s silo ali resno grožnjo prisili, da kaj stori ali opusti ali da kaj trpi, se kaznuje z zaporom do enega leta."
Gre za kaznivo dejanje zoper človekove pravice in svoboščine, ki se ne preganja po uradni dolžnosti, temveč le na predlog, pojasnjuje Dnevnik. V drugo obtoženi tako ni bil obsojen za eno izmed vrst spolnega nasilja.

Sodni epilog tudi s tem še ni nujno končan. Na novogoriškem okrožnem sodišču so za Dnevnik pojasnili, da je obramba vložila še eno zahtevo za varstvo zakonitosti in da je spis od aprila lani na vrhovnem sodišču.

Komentarjev 4
  • Franjo Erman 05:10 10.januar 2019.

    Kaj so to bili kr eni sodniki

  • fiston 17:27 09.januar 2019.

    No pa na najlon plaži potem tudi zanimivo, pride od zadaj in ga zabije. Potem ko se začene branit, pa ni več posilstvo, ker je bil spolni odnos že prej. Res bolano.

  • fiston 17:21 09.januar 2019.

    "Kdor koga s silo ali resno grožnjo prisili, da kaj stori ali opusti ali da kaj trpi, se kaznuje z zaporom do enega leta." Če upoštevaš povsod to definicijo, potem posilstvo ne obstaja, enako recimo ne obstaja tudi umor. Recimo ...prikaži večo lahko nekoga prisiliš s pištolo, da skoči skozi okno. Recimo, da ima če skoči skozi okno še kake minimalne šanse da preživi, pa bi skočil. No po tej definiciji potem to ni umor, še v arest ne greš, ker se ne preganja po uradni dolžnosti, mrtev te pa ne more.