Slovenija > Črna kronika
120 ogledov

Moški v Šiški nadlegoval mladoletnico

Opozorilo staršem Žurnal24 main
Policija zabeležila dva primera nadlegovanja mladoletnice v Šiški. Starše je opozorila tudi šola. Policija: Primere prijavite, a ne anonimno.

"Ena od učenk me je obvestila, da jo je v torek, 15. marca 2016 ob 18.10 pred vhodom na makadamsko parkirišče pri Športni hiši Ilijrija na Vodnikovi, ogovoril neurejen moški in jo vabil v avto," v sporočilu staršem, ki je bilo razposlano tudi na okoliške osnovne šole, piše ravnateljica OŠ Valentin Vodnik Vesna Žagar Gabrovšek. "Deklica je odšla na recepcijo Eurofintesa, kjer so poklicali starše in PP Šiška."

Šola je opozorila Plesni klub Kazina in Eurofitnes, naj spremljajo dogajanje ob urah, ko otroci prihajajo in odhajajo na oz. od dejavnosti, na Mestno redarstvo pa so poslali prošnjo, naj bodo ob kritičnih urah pozorni na parkirana in ustavljena vozila na in ob pločniku. 

Obveščena tudi policija

Na PU Ljubljana so nam potrdili, da so bili o dogodku obveščeni. "Po do sedaj zbranih obvestilih je znano, da je okrog 18. ure na Vodnikovi cesti v Ljubljani na poti do športne dvorano, mladoletnico ogovoril neznani moški in jo sprva povabil, če bi šla z njim," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana. 

Mladoletnica ga je zavrnila in odšla naprej. "Moški odšel za njo in jo povabil na pijačo, kar je ponovno odločno zavrnila in odšla," je pojasnila Ciperle Adlešičeva. "Med neznanim moškim in mladoletnico ni prišlo do fizičnega kontakta."

Opis moškega

Neznani moški je bil star med 35 in 40 let, visok med 180 in 185 centimetri, skodranih las svetlo rjave barve. "Oblečen je bil v temne jeans hlače, modro majico, črno jakno, v rokah je imel otroški nahrbtnik roza vijolične barve," je pojasnila Ciperle Adlešičeva. 

Dodaja, da v samem dogodku niso bili zaznani elementi kaznivega dejanja ali prekrška, policisti pa nadaljujejo z delom in zbiranjem obvestil v smislu ugotovitve identitete moškega in namena njegovega ogovarjanja. 

Policija je bila sicer v zadnjem času obveščena o še enem ogovarjanju na območju Šiške, ki se je zgodilo en teden prej, v sredo, 9. marca. "A glede na zbrane podatke se opisa oseb razlikujeta, prav tako okoliščine, ki kažejo, da ne gre za povezani zadevi," je pojasnila Ciperle Adlešičeva. 

Nikakor ne v neznančev avto

"Mlajši, predvsem dekleta in otroci, naj se z neznanci ne zapletajo v pogovore, če pa jih ti že ogovorijo, naj bodo pozorni na morebitna sumljivaravnanja, vsiljivo nagovarjanje, nespodobna povabila," za podobne primere svetuje Ciperle Adlešičeva. 

Mlado dekle | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dodaja, naj v nobenem primeru ne vstopajo v vozila takih oseb in naj z njimi ne odhajajo, tudi če oseba reče, da pozna njihove starše ali je tako dogovorjeno. "Otroci naj v takih primerih stopijo stran od neznanca in ostanejo na razdalji, pokličejo svojega starša, pristopijo do drugega odraslega, ki je v bližini in prosijo za pomoč ali pa takoj odidejo naprej in si poiščejo zatočišče v prostorih, ki so označeni z varno točko," svetuje Ciperle Adlešičeva. 

Zatečejo naj se v dostopno ustanovo

Lahko se zatečejo tudi v prvo dostopno ustanovo, npr. v trgovino, lekarno, banko, kjer naj zaposlene prosijo za pomoč, kot je to storila učenka OŠ Valentina Vodnika. Takoj naj tudi pokličejo na interventno številko policije 113.

"Če neznanec otroka nagovarja v okolici vzgojno-izobraževalnih ustanov, naj otrok odide v vrtec, šolo in naj se o dogodku zaupa delavcem ustanove, npr. vzgojiteljem, učiteljem, kuharicam, snažilkam ali drugim odraslim osebam," svetuje Ciperle Adlešičeva. 

policija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zavod naj o dejanju seznani starše, policijo, v nadaljevanju pa tudi ostalestrokovne delavce, ostale otroke in njihove starše. "Pomembno je, da pri temne razpihujejo zgodb, ki so nastale iz govoric, temveč se osredotočijo nakonkreten primer in prave informacije," dodaja Ciperle Adlešičeva. 

Ni vsako vprašanje sumljivo

Kljub navedenemu pa ni vsako vprašanje ali pristop neznanca sumljivo. "Čeprav pogosto izpostavljamo, naj se otroci z neznanci ne pogovarjajo, je vseeno treba ločiti med splošnimi vprašanji, npr. o poti ali kraju kjer senekdo  nahaja ipd., s katerimi neznanci lahko ogovorijo otroke in med vsiljivim nagovarjanjem, nespodobnim povabilom ali zapletanjem v pogovor, ki pa lahko predstavljajo nevarnost," poudarja Ciperle Adlešičeva. 

Dodaja, da ne smemo pozabiti, da smo ljudje vendarle večinoma dobri. "Otroka zato naučimo, da lahko neznanemu človeku, ki ga ogovori, mirno odgovori, a naj se v pogovor ne vpleta oziroma se vanj ne zapleta," svetujejo na policiji.

Starši naj se z otroki pogovarjajo

Otrok mora v vsakodnevnih in osebnih pogovorih s starši pridobiti občutekzaupanja. "Starši naj se z otrokom natančno dogovorijo, kdo ga pride iskat predšolo oz. na  trening, kam natanko (pred vrata, na parkirišče, v avlo) in kako," svetuje Ciperle Adlešičeva. "Ob vsakršni spremembi naj se odrasli z otrokom pogovori, mu razloži spremembo in se z njim dogovori o njej. Vsak dogovor 
naj velja le za konkretni dan, za konkretno osebo in nič več."

Starši naj skupaj z otroki ugotovijo še, kje so za otroka varne točke, kot so šola, vrtec, Unicefova varna točka, policijska postaja, policijski avtomobil, trgovina, zdravstveni dom in podobno. Spoznajo naj, kdo so varne osebe, npr. vzgojitelj, učitelj, policist, zdravstveni delavec, gasilec, trgovka in podobno.  

"Otrok potrebuje sporočilo, da mu lahko drugi ljudje – odrasle osebe lahko pomagajo," poudarja Ciperle Adlešičeva. "Delo z otroki naj zato temelji na osveščanju o nevarnostih in pravilnem odzivanju nanje. Posredovanje informacij pa naj ne bo zastraševalno, temveč usmerjeno v poudarjanje pravilne reakcije in ustreznega ravnanja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 13:58 17.marec 2016.

    Kaj pa kakšen doktor ,profesor, politik ...........................huuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.

  • dragec 13:03 17.marec 2016.

    Ali ćefur uaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • daredevil 12:10 17.marec 2016.

    Kaj pa če je bil migrant buuuuuuuuuu!!