Slovenija > Črna kronika
1374 ogledov

Ribe v Tojnici niso poginile zaradi Kemisa

Ekološki laboratorij je vzel vzorce Tojnice za nadaljno analizo.

Republiška uprava za zaščito in reševanje je včeraj poročala o poginu rib v Vrhniki. "Ob 17.24 so ob Poti na Tojnice v občini Vrhnika občani opazili onesnaženje potoka in manjšem poginu rib," pišejo pri URSZR. "Posredovali so gasilci PGD Verd, ki so pregledali strugo potoka ter na petih lokacijah vzeli vzorce."

Na kraju so bili tudi policisti in mobilni ekološki laboratorij ELME, ki so vzeli vzorce in jih dali v nadaljnjo analizo. O dogodku je bila obveščena pristojna ribiška družina in predstavnik Civilne zaščite občine Vrhnika.

Čeprav je do pogina rib prišlo v bližini tovarne Kemis, pri Kemisu poudarjajo, da oni ne morejo biti povzročitelj pogina rib, saj se je onesnaženje pojavilo višje od tovarne. 

To je potrdil tudi predsednik ribiške družine Vrhnika Vladimir Mikec, ki je za STA povedal, da je potok tokrat onesnažen v toku višje od tovarne Kemis, voda je rjava in smrdi, iz nje pa so že potegnili okoli sto mrtvih rib.

"Informacija o pomoru rib pa ima seveda tudi pomemben poduk," poudarja direktor podjetja Kemis Emil Nanut. "Glede na to, da Kemis že skoraj eno leto ne deluje, je ponoven pogin rib vsaj posreden dokaz, da Kemis ni trajnostni onesnaževalec okolja. Če izvzamemo hipno onesnaženje ob požaru in takoj po požaru, ki smo ga očitno uspešno sanirali, saj so se v Tojnico ribe in druge živali že vrnile, je Kemisov vpliv na okolico kvečjemu pozitiven, saj je v preteklosti poskrbel za predelavo in odstranitev nad 20.000 ton nevarnih odpadkov letno."

Potok Tojnica je bil pred slabim letom dni katastrofalno onesnažen, ko so se ob požaru v tovarni Kemis vanj stekle gasilne vode, onesnažene s kemikalijami.
Kemis Alarm Zdravje V Tojnici odkrili rakotvorne usedline

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • pikijakob 19:57 10.april 2018.

    Nihče nima jajc napisat ali povedat kaj vse je gorelo v kemisu in koliko te svinjarije je zgorelo. Nihče ne prizna da je onesnažena tudi podtalnica kjer so zajemi za pitno vodo. In ko bo v prihodnjih letih povečana obolevnost ...prikaži več za rakom na širšem območju vrhnike tega ne bo nihče povezoval s kemisom, kaj šele da bi komu izplačali odškodnino zaradi tega.

  • Avatar Leon
    Leon 19:20 10.april 2018.

    Spomnim se besed okoljske ministrice Irene Majcen o naravi ,ki se sama pozdravi ......pač z leti ! To je Cerarjeva strategija okolja in ekologije?

  • NeAnonimni 08:56 10.april 2018.

    Kdaj bomo državljani lahko državi spet zaupali? Nikoli.