Zdravje > Aktualno
619 ogledov

V Tojnici odkrili rakotvorne usedline

Kemis Anže Petkovšek
Tak rezultat je alarm, da nekaj ni v redu, in si pred njim ne bi smeli zatiskati oči, je poudarila stokovnjakinja z Nacionalnega inštituta za biologijo.

Analiza vzorcev usedlin v Tojnici, ki jo je opravil Nacionalni inštitut za biologijo, je pokazala, da so sedimenti v potoku, ki so bili onesnaženi po požaru v Kemisu, rakotvorni, poroča časnik Delo. Kot izhaja iz povzetka poročila analize, to gotovo škodljivo vpliva na vodne organizme, ki so izpostavljeni tudi drugim strupenim snovem v potoku.

Slovenija Kemis mora sanirati potok

Ekotoksikološki in genotoksični testi sedimenta so po besedah Metke Filipič z Nacionalnega inštituta za biologijo jasno pokazali, da je ta onesnažen z netopnimi snovmi, ki so kancerogene. Da bi ugotovili, za katere gre, bi bilo treba opraviti kemijske analize, je za časnik pojasnila Filipičeva.

Kemis Slovenija Zato je zagorelo v Kemisu

Strupenost za alge in zarodke rib

Povzetek poročila analize navaja strupenost za alge in zarodke rib ter njihovo zmanjšano zaleganje. Za zdravje ljudi po oceni Filipičeve nevarnosti ni, saj vode iz Tojnice ne pijejo, prav tako ta verjetno ne prehaja v podtalnico. Sediment se izpira, zato bi se morala mutagena aktivnost snovi sčasoma zmanjšati, vseeno pa je tak rezultat alarm, da nekaj ni v redu, in si pred njim ne bi smeli zatiskati oči, je poudarila.

Kemis Slovenija Gibanje OPS vložilo kazensko ovadbo zoper Kemis

Po zadnjem vzorčenju na inštitutu predlagajo, da država ali onesnaževalec Kemis celostno spremlja ekotoksikološke parametre vodotoka. Po besedah Filipičeve bi bilo zanimivo tudi vedeti, ali so rakotvorne snovi v sedimentih tistega dela Tojnice, kjer so že opravili sanacijo.

Analizo je po poročanju časnika naročila stranka v postopku sanacije vodotoka in krajanka, ki je najbližja Kemisu, Bernarda Kropf. Vzorci sedimentov so bili v delu Tojnice, ki teče mimo njene parcele, odvzeti 2. avgusta, torej še pred izvedbo prve faze sanacije potoka, v kateri so odstranili sedimente na 160-metrskem pasu v neposredni bližini Kemisa.

Sama plačala analizo

Kropfova se je po poročanju časnika za analizo, za katero je odštela 6000 evrov, odločila zaradi lastne zaskrbljenosti in zaskrbljenosti drugih prebivalcev, ki živijo ob potoku. Prepričana je, da sedimenti z rakotvornimi snovmi ogrožajo tudi zdravje ljudi, saj ob močnem deževju Tojnica poplavlja okoliške travnike.

Analizo o prisotnosti mutagenih snovi v sedimentu je predložila sodišču, na katerega se je pritožila na Arsovo delno odločbo sanacijskega načrta Tojnice, kot dokazilo, da ta ni zadosten. Kropfova vztraja, da bi bilo treba vodotok sanirati po vsej dolžini okoli 700 metrov.

Arso je Kropfovi poslal dopis s predlogom, da izvedensko mnenje o ustreznosti sanacije poda strokovnjak za vode z biotehniške fakultete Mihael Toman. S tem se je strinjala, vendar odgovorov do zdaj še ni prejela.

Kemis in Arso sta Tomana pooblastila za pripravo dopolnilne faze sanacije potoka in dolgoročnega načrta nadzora, ki ga bo moral izvajati Kemis. Toman je odgovoril, da pripravlja izvedeniško mnenje, ki bo vključevalo presojo dejanskega stanja, vseh izvedenih ukrepov in predloge za naprej. Oddati ga mora prihodnji ponedeljek, zato o podrobnostih iz vsebine še ni želel govoriti, še navaja časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.