Slovenija > Črna kronika
65 ogledov

Mrzli vrh v objemu ognja in eksplozij

Mrzli vrh je hrib nad Tolminom.
1/2
Žurnal24 main
Pobočje Mrzlega vrha, 1.359 visokega hriba nad Tolminom, je zajel ogenj. Gasilci zaradi nedostopnega terena in eksplozij ostalin iz prve svetovne vojne požar trenutno bolj ali manj le nemočno opazujejo.

Vzrok požara ni znan, opazili pa so ga v zgodnjih urah novega leta. Gori nad vasjo Volarje, na območju, dolgem dva kilometra in širokem 300 metrov. Ker je bilo prav to področje med prvo svetovno vojno 1915-17 eno osrednjih prizorišč italijansko-avstroogrske fronte, po kateri se je v naravi vse do današnjih dni ohranilo ogromno neeksplodiranih nabojev, granat in podobnega orožja, s prizorišča poročajo o številnih eksplozijah.

Helikopterja ni bilo
Prav nevarnost eksplozij je poleg nedostopnosti terena poglavitni razlog, da se gasilci s požarom niso mogli konkretneje spopasti. Ves dan so upali na pomoč helikopterja Slovenske vojske, vendar ta zaradi goste megle na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani ni mogel poleteti na pomoč. Gasilci upajo, da se jim bo lahko helikopter pridružil jutri zjutraj.

V akcijo ponovno v sredo
Kot je za Zurnal24.si pojasnil namestnik poveljnika gasilcev v PGD Tolmin Saša Oblak, je požar danes skušalo gasiti 25 gasilcev iz treh lokalnih gasilskih društev, ki pa so se do večera vrnili s terena. Požar se trenutno širi proti zahodu, zato pašne planine in vikendi na vzhodnem območju hriba za zdaj niso več v nevarnosti, vendar bi ogenj lahko ogrozil objekte na planini Lapoč, ki se nahaja na zahodnem delu hriba. Zaenkrat sicer požar ni povzročil večje škode, saj gre predvsem za travnat teren. Čez noč bodo gasilci požar zgolj opazovali, saj pričakujejo, da se ne bo širil. Zjutraj ob 7.00 pa bodo začeli z akcijo, upajo, da tudi ob pomoči helikopterja.


 

Na pobočju Mrzlega hriba, ki je v zgodovino zapisan s krvavimi črkami zaradi silovitih bitk med italijansko in avstoogrsko vojsko, je danes več vikendov in planin. Na nekaterih izmed njih poleti pridelujejo sir, območje pa je zaradi slikovite pokrajine in zgodovine vse bolj zanimivo za turiste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.