Slovenija > Črna kronika
19374 ogledov

Na beraško palico naj bi ga spravila v prosojni kombineži

Zapeljevanje Profimedia Fotografija je simbolična.
Rolanda Hribar iz okolice Trebnjega naj bi ogoljufala 74-letnega Petra Okorna, ki mu od podedovanega bogastva ni ostalo prav nič.

Spomladi smo poročali o Rolandi Hočevar iz romskega naselja Vejar pri Trebnjem, ki je s svojimi pretresljivimi življenjskimi zgodbami in telesnimi čari prepričala starejše moške, da so ji kupovali prestižne telefone, izročali denar in jih goljufala še na drugačne načine, za kar je bila obsojena na leto in dva meseca zapora. Toda na tem koncu Dolenjske ni edina Rolanda, ki naj bi si za tarčo izbirala osamljene pripadnike nasprotnega spola. V Novem mestu se je včeraj nadaljevalo sojenje Rolandi Hribar iz okolice Trebnjega.

Rolanda Hribar | Avtor: D. M. Rolanda Hribar D. M.
Podpisal izjavo, da si je od nje sposodil denar

Kot narekuje obtožnica, je svojo žrtev, 74-letnega Petra Okorna, ki je v preteklosti podedoval menda milijonsko bogastvo, predvsem v zemljiščih v Moravčah in okolici, zapletla v navidezno prijateljsko zvezo z namenom, da bi od njega izvabila denar, ki ji ga ni dolgoval. Tako naj bi po njenem nareku januarja 2011 podpisal izjavo, da si je od nje postopoma sposodil 250.000 evrov, čeprav to ni bilo res, saj tolikšnega zneska ni nikoli imela. Decembra istega leta naj bi ga zavedla še k podpisu aneksa, da ji bo denar z obrestmi vrnil do 7. januarja 2012, ter pri tem zamolčala, da ga bo tožila, če tega ne stori. 

Izplačal ji je dobrih 74.000 evrov, a je kljub temu v Ljubljani vložila tožbo za preostanek in obresti. Sodnici je razlagala, da četrt milijona evrov sicer ni bilo njenih, ampak last Janeza Stoparja, ki jo je tudi pooblastil, da upravlja z njegovim premoženjem, a je ni prepričala, sploh, ker je bila sama ob tem prejemnica socialne pomoči. Poleg tega naj bi bile obresti oderuške, skratka, 62-letna Hribarjeva je tožbo izgubila.

Tožilstvo ji očita tudi, da je leta 2013 s pooblastilom, ki ga je Okorn nekaj mesecev prej preklical, prodala dve parceli, kupnino 60.000 evrov pa zadržala zase.

Hribarjeva je na prejšnjem naroku zanikala očitke, češ da je Okorn na veliko zapravljal, da si je povsod sposojal denar, tudi pri njej, in da ni bila nikoli intimna z njim.

Ni se oblačila v rdeče

Na novomeškem okrožnem sodišču so se včeraj pred sodnico Romano Rački Strmole zvrstile številne priče, ni pa bilo oškodovanega Okorna, ki je hospitaliziran v slabem psihičnem stanju in mu bodo dodelili skrbništvo, ter Hribarjeve, ki menda skrbi za hudo bolno mater.

Notarja Blaž Hrovatin in Jože Sikošek, ki sta overjala listine, se zaradi časovne oddaljenosti nista kaj dosti spomnila, več pa je povedala Urška Gričar, nekdanja partnerica Rolandinega sina Dejana Hribarja, razšla sta se pred šestimi leti: "Okorn je prihajal k nam običajno z dokumenti, ki mu jih je pomagala urejati Hribarjeva, saj se v papirologiji ni znašel. Nisem imela občutka, da bi ga zavajala, tudi ne z obljubami o intimnosti. Po mojem mu ni posojala denarja, saj ni bila zaposlena, morda ga je on njej, takrat je prodajal parcele v Moravčah. Samo enkrat se je zgodilo, da sem Okornu nakazala denar. Rolanda je vzela gotovino, ki sva jo z Dejanom decembra zaslužila na štantu in me prosila, če jo dam na svoj račun in naprej Okornu. Sama tega ni mogla, ker je prejemala socialno podporo."

Sodnica jo je tudi temeljito izprašala, kako se je Hribarjeva oblačila, po Okornovih izjavah naj bi ga namreč zapeljala v prosojni kombineži. "Potem ko ji je umrl mlajši sin, se je odpovedala rdečim oblačilom in tudi dekolteja ni nosila, prav tako v pralnici nisem nikoli opazila kakšnih nespodobnih kosov. Okorn si je morda preveč domišljal, morda je po propadlem zakonu hotel novo razmerje," je pojasnila Gričarjeva, pa tudi, da je bilo pri Hribarjevih "vsega preveč, zato sem začela na novo".

Bogastvo ne prinaša sreče

Hribarjevo je spoznal tudi kmetovalec Tomaž Plevel iz Cerkelj na Gorenjskem: "Pri meni je bila z Okornom, ko sem od njega kupoval polovico kmetijskega zemljišča v Vesci. Dogovorila sva se že za ceno, ko pa sta prišla, sta rekla, da ne velja več. Kasneje sem Petru po telefonu dejal, da se ne grem te igre. Zemljišče sem kakšni dve leti kasneje vendarle kupil za 114.000 evrov na njegovo izrecno prošnjo, ker je obnavljal hišo pri Trebnjem in je bil dolžen zidarju. Slednjemu sem od kupnine takoj nakazal 57.000 evrov, poplačal hipoteke na parceli, ostanek je dobil Okorn."

V finančne malverzacije z Okornom se je zapletel tudi njegov nekdanji sosed v Zalogu pri Moravčah Stanislav Ravnikar: "Ko je Peter dobil dediščino, menda okoli pol milijona evrov, sem si zanj sposodil 60 tisočakov, da je lahko plačal davek zanjo. Za to mi je bilo žal, saj jih ni vrnil v roku in so name začeli pritiskati upniki, mislil sem že, da bom moral prodati avto. Nazadnje je le uspel prodati neko zemljišče in mi je vrnil 67.500 evrov. Dve leti kasneje je spet prišel po posojilo, takrat 13.000 evrov. Vprašal sem ga, zakaj, ko pa je toliko podedoval, in je rekel, da ima na parcelah plombe. Bogastvo ne prinaša sreče, njemu je zagotovo ni. Mogoče je srečal neprave ljudi, bil je tudi malo naiven, glede na to, da je s takšnega premoženja prišel v minus."

Ravnikarju se je odnos med Okornom in Hribarjevo na začetku zdel "več kot prisrčen", predstavil pa da jo je kot prijateljico, ki mu bo pomagala pri prodaji nepremičnega premoženja. "Peter mi sicer še vedno dolguje 3.000 evrov."

Kupila Krkine delnice

Nepremičninski posrednik iz Ljubljane Boštjan Kompare za Hribarjevo ni našel niti ene lepe besede: "Okorn je bil zapufan čez glavo, ona pa namazana z vsemi žavbami. Bila sta vreča brez dna. Nikoli nisem videl, da bi Hribarjeva dajala denar Okornu, ga je pa on njej. Še meni je poslala izterjevalce na vrata, najbrž zato, ker je bila upnica na eni od parcel in je mislila, da sem že dobil denar od kupca. Poklical sem policijo."

Kompare je dobil podatke o še enem domnevnem ogoljufancu, že omenjenem Janezu Stoparju: "Okrog naj bi prinesla okrog za 120.000 evrov. Pred približno petimi leti so me celo klicali kriminalisti iz Trebnjega, če vem, kje je Hribarjeva, ker da ima za dva milijona evrov dolgov. Okorn pa mi je nekoč omenil, da je ona njegova ljubica."

Na prihodnjih obravnavah si bo sodnica Rački Strmole ogledala tudi sodni spis v zadevi Janez Stopar. Ta, zdaj že pokojni, je, kot rečeno, tudi pooblastil Hribarjevo, da mu ureja finančne posle. Toda izkazalo se je, da sploh ni vedel, da ima račun pri Delavski hranilnici, s katerega je zmanjkalo skoraj 85.000 evrov, z računa pri banki Sparkasse pa še 45.000. Znano pa je, da je Hribarjeva kupila Krkine delnice in jih vknjižila na ime svoje hčerke.

Komentarjev 17
  • T_rex 17:23 22.avgust 2023.

    Na 'suho nategnjen' oz. po domače "f#k u gatah". Je pa vsaj 1 dobra stvar, da ni od babe dobil kakšne >spolne< bolezni; to je pa tud že neki u današnjih t/k-urbo cajtih, a'nede.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:46 22.avgust 2023.

    Pa kaj folk razmišlja? Mislim, če nimaš nič v glavi ti tudi denar ne pomaga. V bistvu ženske niti ne morem obsojati, saj je le izkoristila kar se ji je ponujalo.

  • Toma 11:54 22.avgust 2023.

    Moj primer: babi je začela odbijati biološka ura zato se je odločala med menoj in enim jebivetrom, ki je takrat slučajno prišel mimo. Odločila se je zanjker je vedela, da imamveliko slabih izkušenj. Čez par let životarjenja pa si je ...prikaži veče želela izposoditi 40, 50 jurčkov, da se postavi na noge! Brez spolnih uslug ne bo nič, sem ji rekel in to je bilo to!